06.10.2020.

18:53

Foto:

Srbija

BANJALUKA VERIFIKOVALA POVELJU O BRATIMLJENJU SA BEOGRADOM! Do kraja meseca ova dva grada biće pobratimi! (FOTO)

U Gradskoj upravi u Banjaluci tim povodom sastali su se gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i načelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.

Radojičić je istakao da građani Beograda i Banjaluke sarađuju i da su te veze ljudske, porodične, privatne, a da je za Republiku Srpsku u svakom pogledu, i političkom i ekonomskom i nacionalnom, najvažniji partner Srbija.

"Mi ćemo formalno sada podići jednu stepenicu više i moći ćemo da kažemo sa ponosom da je jedna mala Banjaluka pobratim sa jednom metropolom kao što je Beograd", rekao je Radojičić novinarima.

Kazao je i da je grad Novi Sad izrazito pomogao Banjaluci u pripremi za Evropsku prestonicu kulture.

Radojičić je naveo da je na sastanku bilo govora i da se prošire brendovi krajiške i hercegovačke kuće u Beogradu i Novom Sadu, kao i o razvoju naučno-tehnoloških parkova.

Vesić je u ime grada Beograda čestitao što je danas doneta formalna odluka da Beograd i Banjaluka postanu bratski gradovi i naveo da će se poveljom formalizovati odnosi dva grada.

Najavio je da će se u Beogradu otvoriti krajiška i hercegovačka kuća, čime će se, dodaje, omogućiti da mnogi sugrađani uživaju u proizvodima iz tih krajeva.

Informer

Istakao je da je danas na sastanku bilo reči i o tome da neki od beogradskih festivala, kao što su Fest, Bitef, DZež festival, imaju svoja skraćena izdanja u Banjaluci.

Kako kaže, zbog otkazivanja festivala ove godine takav koncept ne bi mogao da zaživi, ali navodi da je sledeća godina dobra prilika da građani Banjaluke dožive muzički doživljaj sličan onom u Beogradu.

Vesić je naveo i da će u narednom periodu, u zavisnosti od epidemiološke situacije, u Banjaluci gostovati dva beogradska pozorišta, Atelje 212 i BDP.

"Mislim da su to konkretni načini saradnje i kako se bude saradnja odvijala biće ih još", istakao je zamenik gradonačelnika Beograda.

Dodao je i da je sa vladom Republike Srpske razgovarano o tome da sledeće godine jedan park u Beogradu dobije ime Republike Srpske, i da bude rekonstruisan i uređen tako da podseća na te predele.

Podvukao je da je najvažnije da Beograd, Banjaluka i Novi Sad sarađuju na dobrobit građana.

Informer

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević istakao je da je sastanku bilo više reči o epidemiološkoj situaciji i izazovima sa kojima se gradovi suočavaju u tom pogledu.

"Naši ciljevi, želje i napori usmereni su na to da građani Beograda, Banjaluke i Novog Sada budu zadovoljniji", naglasio je Vučević.

Načelnik Istočnog Sarajeva i predsednik Saveza opština i gradova Republike Srpske, LJubiša Ćosić, siguran je da će bratimljenje Beograda i Banjaluke proširiti saradnju dva grada, te da će mnogi projekti biti realizovani u korist građana.

"Devedeset odsto naših opština i gradova kao gradove i opštine pobratime ima gradove i opštine u Srbiji, nezavisno od toga da li su geografski blizu ili daleko", naveo je Ćosić.

Obornici Skupštine Beograda su 28. septembra usvojili odluku o bratimljenju Beograda i Banjaluke.

Banjaluka je od ranije pobratim sa Novim Sadom.