23.12.2020.

16:51

Foto:

Srbija

Završena obnova kompleksa Sahat i Barokne kapije!

U pitanju su obimni konzervatorsko-restauratorski radovi na obnovi jugoistočnog bedema i kompleksa Sahat i Barokne kapije iznad kojih je izgrađen plato, rekonstruisane su i prostorije nekadašnje Galerije, a u planu je i otvaranje vizitorskog centra.

Informer

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kaže da je ponosan na sve što je, pored obnove Sahat i Barokne kapije, poslednjih nekoliko godina urađeno na prostoru Beogradske tvrđave i parka Kalemegdan.

Podsetio je da su rekonstruisani Malo stepenište, Veliko stepenište, spomenik "Pobednik" i plato na kom se nalazi, Spomenik zahvalnosti Francuskoj, Damad Ali-pašino turbe, česma Mehmed-paše Sokolovića.

Informer

- Ponosan sam što nikada više nije urađeno na Beogradskoj tvrđavi nego poslednjih nekoliko godina i nastavićemo to da radimo - rekao je Vesić.

Zahvalio je svima koji su učestvovali u obnovi kompleksa Sahat i Barokne kapije jer je to, dodao je, istorijska stvar.

- Ovo se radi jednom u veku i mislim da svi zajedno - republički i gradski zavod za zaštitu spomenika kulture, Arheološki institut Srpske akademije nauka i umetnosti, preduzeće ''Beogradska tvrđava'', opština Stari grad i Grad Beograd dajemo doprinos tome da ova tvrđava bude očuvana jer nemamo tako puno spomenika kulture i red je da ono što imamo sačuvamo za sledeće generacije. To je naša obaveza - rekao je Vesić.

Direktorka JP "Beogradska tvrđava" Marija Reljić je rekla da je, od svih radova koji su u ovoj godini bili planirani na prostoru Beogradske tvrđave, obnova Sahat i Barokne kapije zahtevala najkompleksnije radove.

Istakla je da je ponosna na sve što je urađeno tokom epidemije korona virusa i zahvalila projektantima, izvođačima, zaposlenima u preduzeću "Beogradska tvrđava" i Gradu Beogradu koji je, istakla je, izdvojio sredstva i prepoznao značaj obnove kompleksa Sahat i Barokne kapije.

- Ne mogu da opšem koliko smo mi u preduzeću ''Beogradska tvrđava'' i pretpostavljam svi oni koji su učestvovali na ovom projektu srećni i zadovoljni što je ovako nešto, posle toliko decenija, obnovljeno - rekla je ona.

Sahat kapija predstavlja glavni ulaz u Gornji grad Beogradske tvrđave iz pravca grada, odnosno Knez Mihailove ulice i Ulice Vase Čarapića.

Izgrađena je u okviru jugoistočnog bedema Gornjeg grada, koji je od vremena nastanka u srednjem veku pa do poslednje rekonstrukcije tvrđave izvedene u XVIII veku usled mnogih intervencija potpuno transformisan.

Kompleks Sahat kapije danas čine dve kapije iz različitih perioda, Barokna kapija i Sahat kapija koje se nalaze u neposrednoj blizini i koje su međusobno povezane manjom bočnom prostorijom.

Pored tih kapija kompleksu pripada i Sahat kula izgrađena na spoljnjoj strani bedema iznad prolaza Sahat kapije.