09.02.2021.

23:20

Foto:

Srbija

VESIĆ: Uz metro, potreban nam je i centralizovan javni prevoz!

- Polako ulazimo u završnu fazu izgradnje metroa, koji počinjemo da gradimo u novembru ove godine, i vreme je da razmišljamo o centralizovanom upravljanju saobraćajem na teritoriji Beograda. Zato smo započeli razgovore sa ovom velikom francuskom kompanijom, koja će u narednom periodu vršiti snimanje saobraćaja u Beogradu - rekao je Vesić.

Naveo je da kompanija RATP upravlja javnim saobraćajem u Parizu i da zapošljava desetine hiljada ljudi u 13 zemalja sveta.

Informer

Vesić je podsetio da u Beogradu postoje 534 linije javnog prevoza i da svakodnevno na ulicama srpske prestonice saobraća 1.664 vozila gradskog prevoza koja pređu više od 460.000 kilometara, sa preko 2,5 miliona ostvarenih vožnji.

- To je zaista veliki sistem. Sa izgradnjom BG voza i beogradskog metroa, tu će biti i više putnika i više kilometara, tako da je vreme da radimo s kompanijom koja će nam omogućiti da naš novi javni prevoz, koji će biti drugačiji sa izgradnjom metroa, optimiziramo tako da bude mnogo korisniji za građane Beograda - rekao je Vesić.

To, dodao je, znači da tamo gde su duple linije više ne budu duple, a da se tamo gde je potrebno uvedu nove kako bi se građanima obezbedio veći komfor, kada je u pitanju javni prevoz. "To je veliki izazov koji nas čeka u narednom periodu. Čekaju nas pregovori sa RATP-om i nadam se da ćemo napraviti dogovor sa njima ili nekom drugom kompanijom koja će nam pomoći da javni prevoz u Beogradu bude jedinstven sistem", rekao je Vesić nakon sastanka u Starom dvoru, kojem je prisustvovao i ambasador Francuske u Srbiji Žan-Luj Falkoni.