23.03.2021.

13:09

Foto:

Srbija

DA NAJZAD UDAHNEMO ČIST VAZDUH! Vesić: Deponija u Vinči više neće biti ekološki problem

On je nakon obilaska radova rekao da su tokom 40 godina naslagane tone otpada, što je na godišnjem nivou oko 500.000 tona komunalnog otpada.

- Stara deponija će biti zatvorena i preko nje će biti posađeno drveće. Više neće biti ekološki problem - poručio je Vesić.

Kako je rekao, tokom godina naslagano je otpada u visini dve Beograđanke, a deponija u Vinči bila je jedna od najneuređenijih deponija komunalnog otpada u ovom delu Evrope.

Informer

Goran Vesić

- Ovde smo svake godine stavljali oko 500.000 tona komunalnog otpada i odavde se četiri milijarde kubika metan gas emitovalo u vazduh. Na taj način dodatno se zagađivala životna sredina svih 40 godina - rekao je Vesić novinarima.

Kaže da u Vinči postoji fabrika za preradu otpadnih voda, što znači da sve otpadne vode iz nove deponije neće ugrožavati okolne njive, već će biti prečišćavane.

Fabrika kapaciteta 100.000 tona

I fabrika za preradu građevinskog otpada, kapaciteta 100.000 tona, prerađivaće građevinski otpad, te će taj materijal koristiti za izgradnju puteva, navodi Vesić.

On je ukazao i da će se proizvoditi i struja iz otpada, prva takva u Srbiji, dok će se metan gas koristiti za grejanje toplane Konjarnik.

- Radimo povezivanje deponije sa nasom toplanom na Konjarniku, tako da će se sav metan gas koji se ovde bude prikupio, koristiti za grejanje, i to ćemo raditi po ugledu na mnoge razvijenije zemlje - poručio je Vesić.

Informer

Ambasador Japana i Goran Vesić
Ambasador Japana o reciklaži

Ambasador Japana Takahito Katsumata, čija japanska "Itoču korporacija" učestvuje u projektu, ističe da nema razloga da Beograd ima neuređenu veliku deponiju, te naglašava značaj postrojenja za reciklažu građevinskog otpada i proizvodnju toplotne i električne energije.

Direktor preduzeća "Beo čista energija", koje realizuje projekat javno-privatnog partnerstva upravljanja otpadom, Vladimir Milovanović kaže da radovi kasne zbog epidemije kovida i ističe da se sredinom godine očekuje otvaranje nove deponije, te zatvaranje postojeće.

- Po ugovoru je predviđeno da traje 30 meseci od dana početka radova, a imajući u vidu da su određena klizišta i razni drugi problemi, očekujemo da će period sanacije trajati određeno vreme - navodi Milovanović.

Dodao je da se krajem 2024. godine očekuje da se kompletno zatvori stara deponija, koja bi trebalo da postane, kaže, jedna velika zelena površina.