02.04.2021.

15:45

Foto:

Srbija

Počinje izgradnja vodovoda u Ritopeku, prva faza do novembra

Ugovor o izgradnji vodovoda u Ritopeku danas su u Opštini Grocka potpisale direktorka Direkcije za planiranje i izgradnju Beograda Dušica Anđelković i direktorka firme koja je izvođač radova, Ivana Pajić.

Vesić je novinarima posle potpisivanja ugovora rekao da prva faza projekta podrazumeva izgradnju 7,2 kilometra vodovodne mreže sa rezervoarom, crpnom stanicom i prekidnom komorom i da je vrednost radova oko 1,4 milijarde dinara.

- Rok za završetak prve faze je sedam meseci tako da će meštani Ritopeka u novembru imati vodu - rekao je Vesić.

On je najavio da će do kraja godine biti završeno projektovanje za drugu fazu vodovoda, u dužini od više od 8 km, čija će izgradnja početi početkom sledeće godine.

- Na taj način će čitav Ritopek dobiti vodu i konačno ćemo rešiti problem vodosnabdevanja - istakao je Vesić.

Naglasio je da će Grad Beograd u naredne tri godine uložiti između 45 i 50 miliona evra u izgradnju vodovodne mreže u opštini Grocka u kojoj, kako je ukazao, ima delova koji nemaju vodu.

Vesić je najavio da će 12. aprila biti otvoren tender za nastavak projekta i izgradnju odvojaka za Grocku i Vrčin, u vrednosti od oko 1,2 milijarde dinara.

Informer

Vesić

Precizirao je da će u okviru tog projekta biti urađeno 15 km primarne mreže za Grocku i 3 km za Vrčin, kao i da će biti obuhvaćena i Begaljica, a da je rok za završrtak radova mart 2022. godine.

Vesić je rekao da će u junu biti raspisan tender za izgradnju odvojaka za Pudarce, Dražanj, Kamendol, Umčare i Živkovac i da se očekuje da će ti radovi biti završeni do marta 2023.godine.

Dodao je da je vrednost tog projekta blizu tri milijarde dinara i da podrazumeva izgradnju 18 km vodovodne mreže, dve crpne stanice i rezervoare.

- Istovremeno će vodovod u Grockoj raditi sekundarnu mrežu u selima koji je nemaju, tako da ćemo do sredine 2023. godine rešiti vodosnabdevanje u opštini Grocka i to je suština izgradnje vodovoda Makiš-Mladenovac - rekao je Vesić.

On je kazao da je 2013. godine projekat vodovoda Makiš-Mladenovac je bio zaustavljen, ali ga je nova gradska vlast nastavila tako da će Grocka, kako kaže, do sredine 2023. godine u potpunosti rešiti problem vodosnabdevanja.

Potpisivanju ugovor o izgradnji vodovoda u Ritopeku prisustvovali su državni sekretar u MUP Milosav Miličković i predsednik Opštine Grocka Dragan Pantelić.