21.05.2021.

10:10

Foto:

Srbija

Vesić: Usvajanje Zakona o metrou korak ka ostvarenju sna

Vesić je, gostujući u jutarnjem programu Studija B, rekao da su se od 1971. godine, kada je Beogradu prvi put obećan metro, slušala razna obećanja kako metro samo što nije počeo da se gradi.

- Sve su to bile laži jer za izgradnju metroa nije postojao pravni okvir koji bi regulisao izgradnju metroa, nisu postojali projekti, urbanistička dokumentacija, a ni potreban novac. Sada prvi put imamo sve - istakao je Vesić.

On je ukazao da je usvajanjem zakona napravljen poslednji formalni korak ka izgradnji metroa i naveo da se metro ubrzano projektuje, da se rade geološka istraživanja na trasi, radi se Katastar rizika, odnosno snimanje svih objekata na trasi metroa i da će veoma brzo biti raspisan tender za projektovanje prvih 19 metro stanica.

Vesić je naglasio da u junu počinje izjašnjavanje građana o izgledu vagona i veoma brzo u Kini počinje proizvodnja TBM mašina koje će pod zemljom kopati tunele.

- Sve će biti spremno da se početkom novembra izgradnjom na Makiškom polju započne izgradnja metroa, tačno 50 godina od kako je prvi put najavljena - rekao je Vesić.

On je dodao da će prva linija metroa biti završena do 2028. godine, druga linija do 2030. godine, dok će se u međuvremenu graditi gradska železnica koja će sa metroom da poveže sve prigradske opštine, izuzev Grocke.