20.06.2021.

12:42

Foto: Beograd.rs

Srbija

NA ADI POČELA AKCIJA "PARKIRAJ I BICIKLIRAJ"! Vesić: Dajemo doprinos da se podigne urbana mobilnost građana

Zamenik gradonacelnika Beograda Goran Vesić rekao je da će svuda gde je moguće na javnim otvorenim parkiralištima tokom proleća i leta grad Beograd nuditi građanima besplatno korisćenje bicikala,posebno na Adi Ciganili i najužem centru grada.

Informer

- Na taj način zelimo da damo doprinos da se urbana mobilnost građana podigne i da više koriste bicikle - rekao je Vesić.

On je precizirao da na Adi Ciganliji plaćanjem celodnevnog parkinga od 150 dinara mogu da se dobiju besplatno dve bicikle za odrasle i dve za decu i pozvao sve građane da iksoriste tu mogućnost jer, kak oje rekao, na Adi Ciganliji nije mesto za automobile.

Vesić očekuje da će se ova akcija i dalje širiti.

Informer

- Beograd će prvi put dobiti javne bicikle, nastavljamo sa pravljenjem bicikl staza, u naredne 4 godine planiramo oko 110 novih biciklističkih staza, a biće nastavljeno i sirenje pešackih zona - kazao je Vesić.

Naveo je da se Beograd opredelio da biciklistički i pešački saobraćaj ima prednost u odnosu na automobilski i da će to biti mnogo lakše kada bude uveden metro.

Informer

- Trazili smo da se omogući da bicilisti koriste žute trake za autobuse van špica - rekao je Vesić i dodao da će grad tokom ovog meseca pokrenuti konkurs za subvencije po 5.000 dinara za kupovinu 2.000 bicikala domaće proizvodnje.