29.06.2021.

14:32

Foto: beoinfo.rs

Srbija

Vesić predstavio projekat "Beotablet": Pripremamo decu za digitalizaciju! /FOTO/VIDEO/

Prezentaciji su prisustvovali i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović, kao i predsednici opština.

Vesić je rekao da je vrednost tableta oko 5,5 miliona evra, te da će Grad Beograd „Telekomu” isplatiti taj novac u roku od tri godine.

Informer

Beotablet

Prema njegovim rečima, Grad Beograd kupuje i 6.752 laptopa za nastavnike i učitelje.

– Svaka škola i svaki učitelj, učiteljica, nastavnik i nastavnica dobijaju novi laptop od Grada. Oni takođe imaju internet i tako mogu da koriste digitalne udžbenike jer ulažemo u one ljude koji uče decu, što je veoma važno – kazao je Vesić.

Kako je istakao, sledeće godine ćemo ponovo za treći razred kupiti tablete jer je cilj da sva deca od prvog do osmog razreda imaju tablete, a da prvi i drugi razredi, na predlog ministra prosvete, imaju osnovne udžbenike.

– Ovo nemaju mnogi glavni gradovi u Evropskoj uniji, kao ni mnogo razvijeniji gradovi od Beograda i razvijenije zemlje od Srbije. Novac koji ulažemo na ovaj način uložen je najpametnije, u decu. Nastavićemo to da radimo jer je to velika stvar za obrazovanje. To nije bačen novac, već je način da pripremimo decu, jer u 21. veku ne mogu da žive bez digitalizacije – naglasio je Vesić.

Informer

Beotablet

Zahvalio je ministru Ružiću jer je, kako je rekao, ovo veliki, pionirski posao u koji je teško ući za nekoliko meseci, a da nije bilo podrške Ministarstva prosvete, sve ovo sami ne bi moglo da se sprovede.

Ministar Ružić je zahvalio Gradu Beogradu i zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću koji je, kako je naveo, izašao sa ovom inicijativom.

– Inicijativa je naišla na podršku u ministarstvu i naslanja se na važna, referentna dokumenta, pre svega na Strategiju obrazovanja i vaspitanja do 2030. godine, a tiče se digitalne transformacije većeg obuhvata dece. Nakon konsultacija sa referentnim, stručnim ljudima u ministarstvu, Grad je prihvatio ideju da se za prvi i drugi razred obezbedi osnovni paket udžbenika, a od trećeg do šestog digitalni udžbenici. Svakog dana pokazujemo koliko u tom smislu napredujemo i težimo tome da imamo što veći obuhvat dece u Srbiji sa tradicionalnim ili digitalnim udžbenicima – zaključio je Ružić.