08.08.2021.

18:46

Foto: Informer

Srbija

Glavaš:Dogašavanje u toku,dim se razilazi, manje zagađenje

On je objasnio da su u toku aktivnosti na dodatnom gašenju manjih tačaka koje se sporadično pojavljuju što će trajati i narednih dana i naglasio da nema opasnosti da se požar proširi.

Požar je sinoć izbio na rubnom delu deponije Vinča, a prvi pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a stigli su 13 minuta nakon prvog obaveštenja o požaru koje su uputili građani.

Glavaš je naveo da je tokom noći vatra zahvatila pet hektara i dodao da su vatrogasci kao i podrška iz gradskih preduzeća Vodovod i kanalizacija i Gradska čistoća radili cele noći i da će nastaviti sa aktivnostima do kompletnog dogašavanja požara.

Izneo je procenu da će to biti još nekoliko dana zajedničkog rada teške mehanizacije kojom se prevrću slojevi otpada čija je debljina i po nekoliko metara kako bi se otkrio žar i vatrogasaca koji to gase.

Kako je rekao situacija sa zagađenjem vazduha je značajno bolja nego jutros kada je Zavod za javno zdravlje na pojedinim mestima izmerio i vrednosti čestica u vazduhu od 100, dok su već sada ispod 50.

Rekao je da te vrednosti i dalje padaju, te da su ekipe Gradskog zavoda za javno zdravlje na terenu uz samu deponiju i da će uskoro biti objavljeni poslednji rezultati merenja zagađenja vazduha.

U slučaju da građani pojedinih delova Beograda osećaju povećano zagađenje vazduha, poručio je da ostaje preporuka da se zatvore prozori.