11.08.2021.

13:52

Foto: Beoinfo

Srbija

JAVNI POZIV ZA PRIJAVU ZA BESPLATNE UDŽBENIKE, evo kako do bespovratnih sredstava /VIDEO/

Događaju je prisustvovala načelnica Gradske uprave Grada Beograda Sandra Pantelić, zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović, direktorka Fondacije za mlade talente Ana Zekavica, kao i predstavnici Ministarstva prosvete, bez čije pomoći, kako je naveo Vesić, akcija ne bi mogla da bude realizovana.

– Javni poziv objavila je Fondacija za mlade talente Grada Beograda i on traje do 30. septembra. Na osnovu poziva svi roditelji čija deca pohađaju prvi i drugi razred mogu da se jave i konkurišu od 20. avgusta do 30. septembra za bespovratna sredstva u vrednosti koliko iznose četiri udžbenika iz predmeta: svet oko nas, srpski ili maternji jezik, matematika i izabrani strani jezik. Vrednost ovih udžbenika zavisi od izdavača do izdavača, u proseku oko šest hiljade dinara – rekao je Vesić.

Informer

Goran Vesić


Vesić je izrazio nadu da će Beograd dati primer i drugim lokalnim samoupravama kako da realizuju ovakve ili slične projekte, te je dodao da je akcijom obuhvaćeno više od sto hiljada dece u glavnom gradu.

Vesić je napomenuo i to da su za decu od trećeg do šestog razreda osnovne škole, kojih u Beogradu ima 67.592, pripremljeni tableti.

– Tableti će biti podeljeni u školama koje će roditeljima davati roditeljima informaciju o tome. Potpisivaće revers za preuzimanje tableta, koji su tri godine vlasništvo grada, a posle toga postaju vlasništvo roditelja. Osigurani su i imaju internet-karticu Telekoma Srbije. To znači da će svako dete imati internet na svom tabletu, bez obzira na to da li u kući ima internet ili ne. Uz tablete đaci dobijaju i kod za digitalne udžbenike. Na taj način ćemo omogućiti da sva deca na teritoriji grada, bez obzira na materijalno stanje roditelja, dobiju tablet i mogu da uče koristeći digitalne udžbenike – pojasnio je Vesić.

Kako bismo obezbedili da i nastavnici i učitelji mogu da rade na isti način, Grad Beograd će do 15. septembra obezbediti skoro 7.000 laptopova za učitelje i nastavnike u nastavi od trećeg do šestog razreda, naveo je Vesić i dodao da će i oni takođe imati besplatan internet i kodove za digitalne udžbenike koje kupuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

– Svi učenici i nastavnici biće opremljeni za digitalnu nastavu i to je pravi iskorak ka digitalizaciji u našoj zemlji. To što će imati beogradska deca, nemaju deca ni u Beču, Berlinu, Parizu. Imaju ih deca u nekim baltičkim zemljama, ali nema mnogo gradova u Evropi koji imaju ovaj stepen digitalizacije. Mi ćemo sledeće godine kupiti tablete za decu koja dolaze u treći razred, a šestaci će svoj tablet preneti za sedmi razred, tako da ćemo za dve godine tabletima obezbediti apsolutno svu decu u osnovnoj školi, na šta sam posebno ponosan – istakao je Vesić.

Prema njegovim rečima, tableti će imati svoje radno vreme i neće raditi od 22 do 6 sati, a sa njih će moći da se odlazi samo na sajtove koje je propisalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

– Ceo taj postupak ćemo završiti u prvih nekoliko dana septembra. Ovo je velika stvar i na taj način ćemo izjednačiti svu decu. Nećemo dozvoliti da deca zavise od toga da li njihovi roditelji imaju novac da kupe tablet ili ne – kazao je Vesić.