15.08.2021.

11:36

Foto: Informer

Srbija

BEOGRAD PAMTI SVOJE ŽRTVE! Vesić posetio Lisičiji potok i Kraljevu česmu, spomenik stradalima!

- Lisičiji potok i skoro uništena Kraljeva česma. Mesto gde je posle oslobođenja Beograda streljano, bez suđenja, oko hiljadu ljudi - napisao je Vesić na svom fejsbuk profilu.

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda dobio je nalog da odmah uradi projekat rekonstrukcije Kraljeve česme, a angažovaće Građevinski fakultet da se uradi projekat statike kako stene tako i parka. JKP Zelenilo Beograd dobilo je zadatak da pripremi projekat uređenja spomen parka. U decembru ove godine Skupština grada Beograda proglasiće Lisičiji potok javnom zelenom površinom kako bimo mogli da uredimo ovaj prostor i održavamo spomen park. Zajedno sa predsednicima udruženja koja su već upućivala predloge Gradu Beogradu za uređenje ovog kompleksa raspisaćemo konkurs za idejno rešenje spomenika - objasnio je on.

Vesić se potom narodu obratio jednom dirljivom porukom i pozvao sve na nacionalno pomirenje.

- Beograd pamti sve Beograđane i Beograđanke koji su stradali. Kako one koji su ubijeni u bombardovanjima 1941. i 1944. godine, tako one koji su oktobra 1944. godine dali živote u borbama za oslobođenje grada od nacista, tako i one koji su nevini stradali u revolucionarnom teroru posle oslobođenja. Samo tako, ako poštujemo sve žrtve postižemo nacionalno pomirenje. Pomirenje u kome nema mesta za kvislinge, ali ima mesta za sve nevine žrtve, bez obzira na kojoj strani su bili - napisao je on na fejbsuk profilu.