10.09.2021.

12:54

Foto: beoinfo.rs

Srbija

Više od 1.000 tableta za učenike Osnovne škole "Pavle Savić"

Vesić je naveo da je ta škola, koju pohađa 2017 dece, jedna od najvećih u Beogradu, kao i da će deca uz tablet računare dobiti i kartice sa besplatnim internetom.
- Svako dete dobiće internet i tablet računar bez obzira na materijalno stanje svojih roditelja - rekao je Vesić novinarima i dodao da će podela tablet računara trajati do 17.septembra.
Pojasnio je i da će učenici uz tablet računare dobiti digitalne kodove za digitalni udžbenik navodeći da će tako imati sve uslove da prate nastavu.

Informer


Rekao je da su tableti u vlasnišvu Grada tri godine i da ukoliko se oštete, osiguranje snosi sve troškove, a da nakon tri godine roditelji postaju vlasnici.
Zamenik gradonačelnika je istakao da će osim učenika, učitelji i nastavnici koji drže nastavu učenicima od trećeg do šestog razreda dobiti laptop računare, sa internetom, te da da će i oni biti osposobljeni za digitalnu nastavu.

Pratimo korak, očekujemo da se izjednače digitalni i klasični udžbenici


- Time šaljemo poruku nastavnicima i učiteljima koliko cenimo njihov rad i koliko su važni za razvoj dece. Oni obrazuju decu i pored roditelje su najvažnije osobe deci - rekao je Vesić.
Naveo je da su tablet računari isključivo u službi obrazovanja, te da će, kako kaže, moći da se koriste samo za one sajtove koje je propisalo Ministarstvo prosvete.
Istakao je da očekuje da će doći do izmene zakona o obrazovanju u oktobru, kojim će se izjednačiti digitalni i klasični udžbenici, te da će škole od sledeće godine moći da izaberu da se nastava odvija samo uz digitalne udžbenike.
- Moj poziv svim nastavnicima je da koriste digitalne udžbenike, sada kada sva deca imaju uslove da učestvuju u takvoj nastavi. Vreme je da zakoračimo u digitalizaciju kada je u pitanju obrazovanje - istakao je Vesić.

Prijava za refundaciju cene udžbenika za 1. i 2. razred traje do kraja meseca


Vesić je pozvao roditelje, čija deca pohađaju prvi i drugi razred, da se prijave na konkurs Fondacije za mlade talente Grada, koji je otvoren do 30. septembra, kako bi dobili novčana sredstva za četiri udžbenika, čija je cena, u zavisnosti od izdavača oko 6.000 dinara.
Naveo je da se sredstva refundiraju za udžbenike Srpski jezik, Matematika, Svet oko nas i izabrani strani jezik, kao i da se do sada prijavilo 17.500 roditelja od 34.000 dece koja idu u prvi i drugi razred.

Informer


Prema njegovim rečima,roditelji mogu da se prijave onlajn kako bi dobili ta sredstva, a potrebno je da uzmu potvrdu u školi da im dete pohađa prvi ili drugi razred, pošalju očitanu ličnu kartu, kao i da imaju kopiju platne kartice sa brojem žiro računa.
Predsednik opštine Zvezdara Vladan Jeremić istakao je da će zahvaljujući realizaciji projekta "Beo-tablet" više od 6.000 učenika u 14 osnovnih škola na teritoriji Zvezdare imati mogućnost da na savremen način prate nastavu.

Informer


Direktor Osnovne škole "Pavle Savić" Milan Krstić iskazao je zahvalnost zameniku gradonačelnika na nabavci tablet i laptop računara ističući da je period pandemije virusa korona pokazao da veliki broj dece nema računare ni mogućnost da prati nastavu u izmenjenim uslovima.
- Puno je dece koja za vreme pandemije nisu imala računare i ovo je iskorak u buducnost. Podržavam i mi ćemo nastojati da to koristimo u velikoj meri - rekao je Krstić.