25.10.2021.

18:36

Foto: Beograd.rs

Srbija

Poljoprivreda sve značajnija za privredu Beograda! Vesić: Od 2012. godine izdvajamo oko 20 miliona za pomoć poljoprivrednicima, a sledeće godine izdvojićemo 300 miliona dinara

Vesić je naveo da na teritoriji glavnog grada ima 250.000 hektara poljoprivredne površine, obradivog zemljišta i da je Beograd najveći poljoprivredni region posle Vojvodine.

- Od 2012. godine izdvajamo oko 20 miliona za pomoć poljoprivrednicima, a sledeće godine izdvojićemo 300 miliona dinara, što je oko 2,5 miliona evra, i to je pomoć koju će poljoprivrednici dobijati mimo onoga što dobijaju redovno od države - rekao je Vesić.

Pojasnio je da je to pomoć za plastenike, pčelare, za kupovinu mehanizacije.

- Hoćemo da pokrenemo časopis za poljoprivrednike, imamo ideju da pokrenemo kancelariju kako bi poljoprivrednicima pomogli da učestvuju u projektima Evropske Unije, a dobio sam i dobar predlog da uvedemo i projekat za organsku hranu - rekao je Vesić.

On je naveo da je veoma mali procenat iskorišćenosti sredstava Evropske Unije u ovoj oblasti i dodao da će kancelarija o kojoj je govorio pomagati poljoprivrednicima, između ostalog, i za besplatno pisanje projekata.

Prema njegovim rečima, u Beogradu ima 33.000 registrovanih poljoprivrednih domaćinstava.

On je najavio da će se na nekoj od narednih sednica pred odbornicima naći i strategija razvoja Beograda do 2030. godine.

- U toj strategiji videće se koliko je poljoprivreda dobila na značaju. Do sada smo se ponašali kao da poljoprivreda ne postoji. Prvi korak je da se oformi Sekretarijat za poljoprivredu, a onda ćemo mnogo više moći da se pozabavimo poljoprivrednicima Beograda - istakao je Vesić.