27.10.2021.

14:23

Foto: RAS Srbija/Mladen Šurjanac

Srbija

Na mestu današnjih njiva, zidaće se stanovi i poslovni objekti - Predstavljen plan za novo lice leve obale Dunava

Kada je Pupinovim mostom konačno spojena sa Zemunom, Borča je postala posebno atraktivna zona stranim i domaćim kompanijama i investitorima, a beleži se sve veći rast izgradnje stambenih bokova. Razlog tome leži u izgrađenoj mreži puteva, infrakstruturi, te i samom mostu, čime je celokupna Leva obala Dunava približena autoputu, a samim tim i aerodromu "Nikola Tesla".

Ova investicija oživela je ovaj deo Beograda i aktualizovala je prostor između Pančeva i Beograda, o čemu svedoči i vest o planiranju izgradnje stanova, komercionalnih objekata, te i nekoliko obrazovanih ustanova za mlade.

Informer

Kako je u utorak izvestio časopis "Nova ekonomija", plan se odnosi na deo između spoljne magistralne tagente. Pančevačkog puta 5 -39 i železničke pruge Beograd - Pančevo.

U dokumentaciji koja je stavljena na javni uvid, jasno je navedena raspodela 294 hektara.

Celinu od 91 hektara, zauzeće privredne zone i parkovi, i to u raspodeli - na privredne zone će otići 49, 5 hektara, dok će deo od 42 hektara biti predodređen za privredne parkove. Komercijalni sadržaji koji su projektom predviđeni, kompatabilni su sa prostornim planom.

Informer

Stambene jedinice nalaziće se na prostoru od 93 hektara i stopiće se sa već izgrađenim stambenim zgrada, sa kojima će činiti jednu kompaktnu stambenu zonu.

Prilikom planiranja proširenja, mislilo se i na najmlađe, te je u planu izgradnja nove osnovne škole, te i dve ustanove predškolskog karaktera.

Što se tiče komercijalnog sadržaja, za njega je planom predviđeno 28, 7 hektara zemljišta. Na ovom delu biće moguća izgranja magacina, prodajnih centara robnih i trgovinskih lanaca, stovarišta, odnosno, sve ono što će oživljavanjem ovog dela opštine Palilula biti potrebno.

Informer

Od 294 hektara, trenutno 131 hektar zauzima poljoprivredno zemljište koje se pruža između železniičke pruge Pančevo - Beograd i šume. Planom je predviđena i prenamena površina.

Ostatak površine, deo od 23 hektara, predviđen je za odmor i relaksaciju, odnosno, za zelenu površinu.

Najveći deo, oko 131 hektar trenutno zauzima poljoprivredno zemljište koje se nalazi između železničke pruge i postojeće šume uz površine za stanovanje. Uglavnom se radi o obradivim površinama sa pretežno intenzivnom ratarskom poljoprivredom. Neizgrađeno zemljište zauzima trenutno 18,8 hektara. U planu je prenamena ovih površina.

Ovo plan je samo još jedan u nizu dokaza koliko se "oživljava" ovaj deo opštine Palilula, smešten na levoj obali Dunava, koja unazad decenijama od ruralnog predgrađa, postaje reprezentativni i funkcionalni deo Beograda.