06.11.2021.

16:33

Foto: Informer

Srbija

Sledeće godine u Lisičjem potoku uređen spomen-park! Goran Vesić prisustvovao obeležavanju godišnjice streljanja Beograđana! /FOTO/

On je rekao da današnji pomen žrtvama komunističkog režima u Beogradu treba da bude podsećanje da se mora otvoreno govoriti o svim događajima iz naše istorije.

- Jedan od najstrašnjijih događaja koji se desio u modernoj istoriji bilo je streljanje hiljade ljudi, koji su streljani bez suđenja i samo zato što je većina njih pripadala nekoj drugoj ideologiji ili zato što su bili bogatiji od onih koji su smatrali da to nije dozvoljeno - rekao je Vesić novinarima.

Informer

On je poručio da u Srbiji neće biti nacionalnog pomirenja dok svaka žrtva ne bude imala svoje obeležje i dok one ne postanu jednake.

- Po tome treba da se ugledamo na neke druge zemlje, da ne živimo više u podelama, da obeležimo stratišta i da se sećamo ljudi koji su stradali - rekao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je podsetio da će se taj prostor u Lisičjem potoku opredeliti za memorijalni komleks i da uređenje počinje u martu ili aprilu, kada vremenske prilike dozvole.

Vesić je dodao i da će se rekonstruisati Kraljeva česma, podignuta u znak sećanja na ubijene Beograđane 1944. godine.

"Zavod za zaštitu spomenika je dobio novac i kreće da radi projekat rekonstrukcije Kraljeve česme, a ovde će da se podigne spomen-obeležje svim nevino stradalim ljudima, treba samo da prođe tehnička procedura u smislu da Ministarstvo kulture i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave daju saglasnost", rekao je Vesić.

Informer

Kako je naveo, na nekoj od sledećih sednica Skupštine grada biće imenovan odbor, koji je već izabran na komisiji, a koji predvodi profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu Leon Kojen.

- Sledeće godine ovde ćemo imati renovirani kompleks, a porodice će, nakon mnogo decenija, dobiti barem delimičnu satisfakciju - rekao je Vesić.

Pomenu žrtvama komunističkog režima u Beogradu i Srbiji danas je u Lisičjem potoku prisustvovali su i lider Dveri Boško Obradović i predsednica Gradskog odbora tog pokreta Radmila Vasić.