19.04.2022.

11:46

Foto: Printscreen You Tube

Srbija

NA ULICAMA SVUDA LEŠEVI, BOMBE BACANE PO SISTEMU "TEPIH"! Šta je "KRVAVI VASKRS" u kojem je poginulo više od 2.000 ljudi?

Majkl Liz, britanski obaveštajac, bio je član vojne misije u Jablaničkom okrugu 1944. godine i gorko je zaključio da je Staljin sigurno zadovoljan dok saveznički bombarderi ubijaju Srbe na Titov račun.

Informer

Bombardovanje Beograda

- Intenzitet bombardovanja prevazišao je čak i napade nemačkog Luftvafea iz 1941. Za partizansko vođstvo svrha tih i ostalih bombardovanja nije bila vojničko već političko dejstvo. Cilj je bio da se stanovništvu pokaže ko su sada gazde - konstatovao je Liz.

Svako bombardovanje ima četiri aspekta, kažu istoričari, to su: vojni, ekonomski, moralni i politički.

Informer

Jezive scene posle bombardovanja Beograda

- Nećete pogrešiti ako politički razlog stavite na prvo mesto. Zabeleženo je da su prilikom bombardovanja Prijepolja partizani igrali kolo i vikali: 'Neka vide četnici na čijoj su strani saveznici!' To sve govori" – kaže prof. dr Pavlović.

Iako su saveznici bombardovali i druge okupirane južnoevropske gradove, nikada nijedan nije prošao sa tako malo štete kao Nemačka, ni sa toliko strašnim civilnim žrtvama kao Srbija. To potvrđuju i radiogrami Glavnog štaba JVUO upućeni vladi u Londonu.

Informer

- Kad je na nebu prestonice prepoznalo savezničke avione, stanovništvo je bilo obuzeto oduševljenjem. Svet je verovao da se avioni vraćaju posle bombardovanja neprijateljskih ciljeva u Mađarskoj. Tek kad su zatreštale prve eksplozije savezničkih bombi, stanovništvo je potrčalo u skloništa. Savezničko bombardovanje izazvalo je strašno razaranje. Na ulicama su leševi žrtava svuda – glasio je 20. aprila izveštaj iz Mihailovićevog štaba.

Informer

Sahrana žrtva bombardovanja Beograda 1944. godine

Prilikom vaskršnjeg bombardovanja 1944. godine pogođeno je tadašnje porodilište u Krunskoj ulici. Razaranja su bila najveća u oblasti Bajlonove pijace gde je poginulo 200 ljudi od zalutale bombe. Pogođena je Palata Albanija (pogođeno je sklonište u kome su svi izginuli), Terazije, Tehnički i Pravni fakultet, više bolnica, humanitarnih institucija i crkava. 

U napadu je učestvovalo 130 aviona i skoro 600 bombardera. Bombe su bacane po sistemu "tepiha", široko zahvatajući stambene četvrti, pa je poginuo ogroman broj civila, daleko više nego od okupatorskih vojnika.

Na bombama je pisalo: "Srećan Vaskrs".

Spomen - groblje žrtava bombardovanja

U okviru kompleksa beogradskog Novog groblja, 1966. godine formirano je Spomen-groblje stradalih u savezničkom bombardovanju Beograda na Vaskrs, 16. aprila 1944. godine.

Petnaest mermernih ploča nalaze se na jedanaest ozidanih betonskih humki koje podsećaju na rovove u kojima su primarno sahranjivani postradali. Na posebnim pločama ispisana su imena 313 identifikavanih žrtava i podaci o 78 neidentifikovanih žrtava muškaraca, 71 žene i 16 dece.

Bonus video: