06.07.2022.

22:00

Foto: Informer

Srbija

OVI STANOVI U BEOGRADU MUKA SU I ZA KUPCE I ZA PRODAVCE! Ruglo grada ili potencijalna prilika?

Beograd je pun starih napuštenih stanova koji se uglavnom nalaze u predratnim zgradama u užem centru grada. Ovakvi stanovi, osim što u estetskom smislu predstavljaju ruglo grada, takođe su i izvor zaraze, jer se u njima često okupljaju  kriminalci i narkomani, ali i psi i mačke lutalice.

Najteže je može se reći stanovnicima zgrada u kojima se ovakve napušteni stanovi nalaze. Kako su ovi objekti u privatnom vlasništvu, grad teško da može nešto više da uradi osim da izvrši inspekcijski nadzor i da po potrebi naredi sanaciju objekta, pre svega ako on svojim izgledom ugrožava bezbednost.

Informer

Prosečan stan u Beogradu ima 77,3 kvadratna metra

Iako je reč o privatnoj imovini, činjenica je da njeni vlasnici ne vode računa o istoj, što je potencijalno čini opasnom po ljude i okolinu.Takvi objekti su uglavnom mrtav kapital, a štetu ima i vlasnik i država, jer ne naplaćuje porez na imovinu.

Novac, porodični spor, i nezainteresovanost su tri razloga za takvo stanje.

Informer

Stanovi salonskog tipa 

Neke od raskošnih salonaca u Beogradu sada "krase" polomljeni prozori i iscepane zavese. Takvi predratni stanovi i kuće često su ili potpuno napušteni ili su u nekoj fazi građevinske stagnacije. Najviše ih ima u samom centru grada: u Resavskoj ulici, Bulevaru Despota Stefana, u Ulici Kneza Miloša...

Informer

Predratna zgrada u Bulevaru Despota Stefana 

Prosečan stan u Srbiji ima površinu 72,3 kvadratnih metara. Poslednji popis stambenih jedinica bio je 2011.godine, a već u oktobru ove godine znaće se tačan broj, kada je planiran novi popis stanova u Beogradu.