12.07.2022.

14:37

Foto:

Srbija

ALIGATOR MUJA PRE 86 GODINA STIGAO U BEO ZOO VRT! On je najstariji žitelj Vrta, a danas posetioci OVOG UZRASTA mogu besplatno da ga vide

Direktor Beo zoo-vrta Srboljub Aleksić pozvao je sugrađane da dođu i vide novi i znatno veći prostor za flamingose, koji je uređen tokom protekle godine, kao i sređeniji prostor za slonove i kamile.

Inače, Beogradski zoološki vrt je osnovan 12. jula 1936. i najstariji je i najveći zoo vrt u Srbiji. Njegov najstariji žitelj je čuveni aligator Muja kog većina posetilaca nikada nije videla da se pomerio ni za milimetar.

Za Muju se ne zna koliko mu je tačno godina, a veruje se da je stariji od Beo zoo-vrta koji danas slavi 86. rođendan. Naime, američki aligator (Alligator mississippiensis) po imenu Muja smatra se najstarijim živim aligatorom na svetu!

Informer

Beo zoo vrt

Doputovao je u Beogradski zoološki vrt godinu dana po njegovom osnivanju, 12. septembra 1937. godine, kao već odrasla životinja, s još jednim aligatorom, u velikom kontigentu životinja iz nekog nemačkog zoološkog vrta.

Danas je on jedini preostao od stanovnika Vrta koji su uspeli da prežive Drugi svetski rat, tokom koga je Vrt, budući da je Beograd u dva navrata bombardovan, bio gotovo potpuno razoren.

Informer

Aligator Muja

Muja je u prilično dobroj kondiciji, hrani se jedanput nedeljno i pojede po 5-6 kilograma mesa.

Njegova dugovečnost uticaće na to da bude postavljena gornja granica dužine života ove vrste koju naučnici nisu mogli da utvrde u prirodi. Nadamo se da će još dugo poživeti u Vrtu i postati apsolutni svetski rekorder u dugovečnosti među aligatorima.

Bonus video: