30.07.2022.

07:00

Foto:

Srbija

NOVI PONOS PRESTONICE! POČINJU RADOVI NA NOVOJ ŽELEZNIČKOJ STANICI! Završetak 'Prokopa' 2024.!

Ovaj moderni kompleks kakav nemaju ni mnogo razvijenije zemlje prostiraće se na 74.941 kvadratu. O kolikom projektu je reč govori i činjenica da će se stanica prostirati na površini veličine šest fudbalskih igrališta!

Centralni hol

Pored deset koloseka kojima će saobraćati brzi vozovi, putnici i posetioci uživaće i u brojnim kafićima, restoranima, najmodernijem tržnom centru...

Centralni deo nove stanice biće glavni hol od čak 5.650 kvadrata. Kompleks će sadržati još osam dodatnih zgrada za poslovni i komercijalni sadržaj. Buduća stanica imaće ambulantu, vatrogasnu službu i kol-centar. Novi poslovni prostor dobiće Turistička organizacija Beograda i "Er Srbija". U okviru stanične zgrade, kroz koju će prolaziti 40.000 putnika dnevno, naći će se i specijalni koridori za putnike, dve čekaonice, dva info-pulta i 15 šaltera, dok će na dva mesta biti postavljeni automati za elektronsku prodaju karata.

Brojke

*74.941 kvadrat imaće železnička stanica "Prokop"

*5.650 kvadrata imaće imaće centralni hol

*10 koloseka

*6 perona

*890 parking mesta

Uz sam kompleks gradiće se i garaža sa 540 mesta, a oko samog objekta biće dodatnih 350 parking mesta na otvorenom (pogledajte grafiku).

Modernizacija

Ministar građevine Tomislav Momirović kaže za Informer da će "Prokop" biti najmodernija železnička stanica u čitavom regionu.

- Još od 1945. godine postoje tendencije i ideje da se formira nova železnička stanica u Beogradu, a od 1971. godine se gradi železnička stanica "Prokop". U prethodnih nekoliko godina realizovali smo velike investicije na osnovnoj železničkoj infrastrukturi kako bismo udarili što bolje temelje daljoj modernizaciji železničkog sektora u Srbiji - kaže on, i dodaje:

- Novi objekat glavne železničke stanice neće biti samo klasična stanica, već novi urbani centar Beograda. Nakon kompletne izgradnje "Prokopa", a tu govorimo o periodu kraćem od dve godine, formiraće se novi poslovni i rezidencijalni centar u samom centru Beograda.

Kao strateški partner za izgradnju nove zgrade glavne stanice izabrana je bugarsko-holandska kompanija "Relvej siti Beograd", ćerka firma Holdinga "PSP Farman" u vlasništvu srpskog privrednika Branislava Grujića.

Šta će sve biti u "Prokopu"

* elektronski automati za prodaju karata

* kafići i restorani

* suvenirnice

* menjačnice

* ambulanta

* vatrogasna služba

* kol-centar

* čekaonice

* šalter za prodaju avionskih karata

* šalter TOB

* garaža

* tržni centar