19.09.2022.

16:40

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Srbija

U "URBANIM PČELINJACIMA" MED BESPREKORNO ČIST! Uprkos suši, ove godine pčele vredno radile, a ovo je rezultat!

O ovome je za Tanjug govorio predsednik Beogradskog udruženja pčelara Stanko Rajić.

- Za razliku od prethodnih godina ova je bila i više nego dobra godina, ne mogu da kažem rekordna ali blizu toga - kaže Rajić i dodaje da kada godina počne dobro i njen preostali deo je dobar.

Što se tiče izvoza Rajić je kazao da je trenutno stanje mirovanja jer još niko nije izašao sa jasnom cenom, pa to kod pčelara ostavlja sumnju.

Informer

Stanko Rajić


On je dodao da je Savez pčelarskih organizacija Srbije pre dve godine pustio u rad pogon za otkup i preradu meda u Rači, a sa idejom da se većina meda proizvedenog u Srbiji otkupi i plasira na inostranom tržistu preko tog pogona, kako bi se, kako ističe, što je postigla što je moguće viša cena.

Zbog pojave i sve većeg prisustva falsifikovanog meda na tržistu, Rajić kaže da se godinama unazad ulažu izuzetni napori da se to suzbije i da je hemijska analiza meda jedini sigurni i precizni pokazatelj.

- Na Svetskom kongresu meda u Kanadi, 2019. čak 40 odsto uzoraka meda je bilo neispravno. Običnom građaninu je jako teško da proceni da li je med pravi, i bez hemijske analize to je jako teško - kaže Rajić.

Dodaje da Beogradsko udruženje pčelara u Centru za ispitivanje namirnica svake godine radi hemijsku polensku analizu meda iz malih urbanih pčelinjaka svake godine i tako dobiju potvrdu da je med besprekorno čist.

- Beogradsko udruženje pčelara se bavi i ubranim pčelarstvom, med koji trenutno vrcamo je med iz košnica koje se nalaze na krovu zgrade na Novom Beogradu. Imamo na još nekoliko lokacija tako male pčelinjake i svake godine radimo hemijsku analizu i polensku analizu u Centru za ispitaivanje namirnica koji je ovlašćena laboratorija - objasnio je Rajić.

On ističe da se svake godine dobija sertifikat, koji je, prema njegovim rečima, veoma skup, ali koji potvrđuje da je med besprekorno čist.

Bonus video: