24.02.2023.

09:15

Foto: printskrin/rts.rs

Srbija

NOVA SEKTA U BEOGRADU POD ISTRAGOM TUŽILAŠTVA! Obećavaju izlečenje čak i najtežih bolesti

Gladnima hranu, obolelima lek, siromašnima bogatstvo. Sve to propagira Brazilac Arnaud Džunior koji od januara, kako kaže, sprovodi "evangelizaciju Beograda". U delu grada sa visokim kirijama, na mestu gde je bila banka, sada su prostorije takozvane crkve Univerzalnog carstva božijeg.

- Da ponovim, ne znam koji problem imate, ali sve je moguće ako verujete, dođete da se zajedno molimo, tražimo prisustvo boga, svetoga duha i siguran sam čudo će se dogoditi u vašem životu - navodi Arnaud Džunior ,piše RTS.

Takozvana crkva Univerzalnog carstva božijeg nije upisana u zvanični spisak crkava i verskih zajednica, ali jeste u registar udruženja građana pri Agenciji za privredne registre. Udruženje je osnovano u oktobru, sa sedištem u Obrenovcu, a sa aktivnostima ovde u bulevaru kralja Aleksandra počeli su već krajem godine.

Finansiraju se na bazi članarina. Njen primarni osnivač, odnosno vlasnik u Brazilu Edir Makedo, nalazi se na Forbsovoj listi milijardera.

- Mi njih ne možemo nazivati crkvom, to su sekte, pseudohrišćanska sekta, to znači odvojena od matičnog izvornog hrišćanstva. Ciljna grupa su im uglavnom ljudi oboleli od nekih težih oblika karcinoma i nude im razne nadrilekove. Čuo sam jednu jako čudnu stvar koju oni propovedaju, koja glasi ovako - ukoliko vas život sablažnjava, sasvim je u redu oduzeti ga sam sebi, znači suicid izvršiti, što znači već da nije pseudohrišćanstvo, nego čak se graniči sa satanizmom - objašnjava sektolog Dimitrije Pastuović.

Tužilaštvo proverava rad

Pozivanje na samoubistvo i nadrilekarstvo su krivična dela, kažnjiva prema odredbama Krivičnog zakonika. Da li upravo to propagira takozvana crkva na Bulevaru, proverava Prvo osnovno javno tužilaštvo.

- Tužilaštvo je poslalo zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja gde će biti neophodno da se saslušaju u svojstvu građanina ovlašćena lica iz organizacije, da se utvrdi čime se bave i na osnovu čega, odnosno da li imaju dozvole i koja je ustvari njihova delatnost - navodi Vanja Ćulibrk iz Prvog osnovnog javnog tužilaštvo u Beogradu.

Tužilaštvo apeluje na građane koji smatraju da su oštećeni da to prijave policiji. Delovanje takvih organizacija prati i MUP, odnosno posebno odeljenje za suzbijanje sektaškog ponašanja.