14.03.2023.

09:25

Foto: Tanjug

Srbija

U DOBANOVCIMA SE OTVARA NAJVEĆI LOGISTIČKO-TRGOVINSKI PARK U REGIONU! Belgijanci grade industrijski park

Belgijska kompanija VGP otpočela je juče radove na izgradnji industrijskog parka u Dobanovcima koji je namenjen pružanju usluga novim investitorima: od pronalaska lokacije do potpune logističke podrške.

Informer

Kamen temeljac u Dobanovcima zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem položio je i izvršni direktor VGP Jan van Git, u koji su simbolično ubacili vremensku kapsulu.

Pomoć investitorima

Prema rečima predsednika Vučića, ova investicija unaprediće industrijske kapacitete naše zemlje.

- Veoma je važno što će ovi radovi unaprediti sveukupne logističke i industrijske kapacitete naše zemlje i povećati konkurentnost Srbije u regionu i dodatno značiti privlačenje novih investicija. Siguran sam da ćemo i ove godine biti šampioni u privlačenju stranih direktnih investicija i opet preći četiri milijarde. Verujem da će ovakvi logističko-industrijski i logističko-trgovinski centri imati poseban značaj za sve nove investitore poput "Deleza", BMW, "Audija" i drugih... - rekao je Vučić.

Informer

Predsednik Vučić pozvao je belgijsku kompaniju VGP da razmisle o novim investicijama na jugu Srbije, na primer, u Nišu i Leskovcu.

- Sada gradimo zajedno sa Evropskom unijom prugu Niš-Brestovac od 23 kilometra. Leskovac će biti uskoro mnogo bliži. Takođe, radimo i brzu prugu Beograd-Niš, tako da će putnici od kraja 2027. moći da putuju za samo sat i 40 minuta od Beograda do Niša, dok će u kargo saobraćaju to biti tri ili četiri puta brže. Gradićemo i prugu do Preševa i Dimitrovgrada, tender je već raspisan. Sve to olakšava poslovanje budućim investitorima - poručio je Vučić kompaniji iz Belgije.

Šampioni

Bićemo šampioni u privlačenju stranih direktnih investicija i opet ćemo preći četiri milijarde evra
Aleksandar Vučić

Predsednik je ukazao na to da je dobra logistika potrebna za pobedu u svakoj utakmici, a naročito u onoj na tržištu i u ekonomiji.

- Evo da dam jedan primer koliko su ovakvi logistički centri važni za investitore. Kompanija "Delez" je otvorila prvi moderan logistički centar u Staroj Pazovi pre devet godina i posle su sve kompanije počele isto da rade i prave slične logističke centre. Teško je zamisliti bilo kakav uspeh u proizvodnji i trgovini bez logistike - istakao je on.

O kompaniji VGP

* panevropska kompanija koja poseduje, upravlja i gradi nekretnine u oblastima logistike i poluindustrijske proizvodnje
* pruža usluge klijentima koji traže lokacije u blizini velikih evropskih gradova, sa direktnim pristupom glavnim putevima
* posluje u 17 evropskih zemalja
* imovinu poseduje u 14 zemalja
* ima 108 parkova

- Ulaganje u Srbiju prekretnica je za VGP grupu. Srbija je glavna zemlja Zapadnog Balkana. Impresionirani smo kvalitetom infrastrukture - rekao je on i dodao da je lično uveren i da daje podršku putu Srbije ka EU.

Git je istakao da kompanija VGP, koja radi u 17 zemalja, ima 108 parkova sa više od pet miliona kvadrata zakupa.

Istakao je da rade visokokvalitetnu logistiku, te da ispunjavanju visoke energetske i standarde održivosti, navodeći da će objekti u parku moći da nose solarne panele, da će fasade biti zelene, a otpadna voda i kišnica prečišćene.
 

Bjelogrlić: Samo početak

Direktor VGP za Srbiju Nenad Bjelogrlić rekao je da će se park prostirati na 120 hektara zemljišta koje je ta kompanija kupila.

- Sigurni smo da je ova značajna investicija samo početak. U proteklih godinu i po dana smo vredno radili da VGP park od inicijalne ideje dođe dovde - kazao je Bjelogrlić.