11.04.2023.

21:57

Foto: printskrin/youtube.com

Srbija

DANAS JE GODIŠNJICA POČETKA GRADNJE NOVOG BEOGRADA! 75 godina od nastanka simbola modernizacije i inovacije

Ovo naselje, smešteno na levoj obali reke Save, danas predstavlja jedan od najvećih i najvažnijih gradskih blokova u regionu.

Izgradnja Novog Beograda započela je 1948. godine, u vreme kada je Srbija i čitav region bio u fazi obnove nakon Drugog svetskog rata. Tadašnja jugoslovenska vlada je odlučila da se na levoj obali Save izgradi novo naselje koje bi predstavljalo moderni grad u nastajanju, sa savremenom arhitekturom i infrastrukturom.

Informer

Novi Beograd je koncipiran kao grad budućnosti, a njegovu izgradnju su vodili poznati arhitekti i urbanisti. Prvi planovi za naselje su izrađeni još 1947. godine, a izgradnja je počela godinu dana kasnije. Tada je započeta gradnja prve zgrade, koja je služila kao pilot projekat za buduće stambene objekte u naselju.

Izgradnja Novog Beograda je bila ogroman poduhvat, koji je trajao decenijama. Na tom području su izgrađeni brojni stambeni, poslovni i javni objekti, a naselje danas predstavlja jedno od najvećih urbanih područja u regionu.

Informer

U Novom Beogradu se nalaze brojne znamenitosti i kulturno-istorijski spomenici, kao što su Sava Centar, Muzej savremene umetnosti, , kao i mnoge druge zgrade i objekti koji su postali simboli ovog naselja.

Novi Beograd je danas važan deo Beograda, a njegova izgradnja predstavlja jedan od najznačajnijih momenata u istoriji srpske arhitekture i urbanizma. Ovaj grad u nastajanju je simbol modernizacije i inovacije, a njegov razvoj je doprineo rastu Beograda i Srbije kao celog.