20.04.2023.

14:04

Foto:

Srbija

PČELARI, ZAŠTITITE PČELE NA VREME! Ovog datuma se nastavlja prolećna akcija suzbijanja krpelja u Beogradu

Akcija suzbijanja krpelja će se sprovesti na javnim zelenim površinama Lipovačke šume, SP "Jajinci", Miljakovačke šume, Hajd parka, Topčidera, Košutnjaka, Pionirskog grada, Filmskog grada, Nove Skojevske, parka Bele vode, Ade Ciganlije, Šumica, potez Makiša (desna obala Save), Stepinog gaja, Banjice i Avale (izletničke površine), naveli su u saopštenju JKP "Gradska čistoća".

Iz JKP "Gradska čistoća" su objasnili da suzbijanje krpelja zavisi od rezultata monitoringa i vremenskih uslova, jer je aktivnost krpelja uslovljena temperaturom, vlagom, kao i dužinom dana, a brojnost krpelja varira u zavisnosti od klimatskih uslova. U saopštenju JKP "Gradska čistoća" su dodali da se aktivnost krpelja povećava tokom proleća i jeseni, dok na leto i zimu njihova aktivnost opada.

Informer

Za suzbijanje krpelja, Sektor ekologije i unapređenja životne sredine "Gradske čistoće" koristi preparat koji je registrovan od strane Ministarstava za zaštitu životne sredine, upisan je u Privremenu listu biocidnih proizvoda i bezbedan je po zdravlje ljudi.

Iz JKP "Gradska čistoća" apelovali su na građane da ekipama koje sprovode tretmane suzbijanje krpelja omoguće nesmetan rad, kao i na pčelare da preduzmu potrebne mere za zaštitu pčela tokom sprovođenja tretmana.