10.12.2023.

10:57

Foto: Informer

Srbija

Dobra vila Banovog Brda! Ilka ume da ulepša praznike

U Požeškoj ulici pred njenom tezgom uvek nekog ima. Unikatni ukrasi i novogodišnja dekoracija, svakodnevno privlače pažnju mnogobrojnih prolaznika pa je nemoguće da i onaj ko slučajno dođe u ovaj kraj Beograda ne poželi da bar vidi šta tu ima.

A ona je, kaže, najsrećnija kada joj ljudi priđu. Ne moraju, veli, ništa ni da kupe, važno je samo da razmene po koju lepu reč. 

- Poslednjih sedam godina sam ovde. Putujem iz Banjana svakodnevno. Sad ide Nova godina, Božić, a posle, kako se bliži 8. mart pa Vaskrs, ja tako menjam teme aranžmana i većinu stvari pravim sama - priča nam Ilka pored svoje svetlucave tezge. 

- Imam ćerku, a ona ima troje dece i kada ste uz decu podetinjite i onda dobijate mnoštvo ideja - priča nam kroz osmeh. 

Reč po reč i priča nas odvede dalje...Nasmejana i vedra Ilka, koju prolaznici u Požeškoj viđaju na istom mestu, iza sebe ima tešku životnu priču... 

- Završila sam fakultet. Po struci sam dizajner unutrašnje arhitekture, ali sam ćerku sama podizala i morala sam da se snalazim za bilo kakav posao. Konobarisala sam tri i po decenije- odmahuje rukom i opet sa osmehom dodaje: " Sada je dosta lakše. Ćerka ima svoju decu a meni je ovo dodatni posao koji nam svima znači".

Nada se da će prodaja biti bolja u drugoj polovini meseca.

- Obično nekoliko dana pred doček ovde bude haos, a do tada, tako-tako. Jednu jelku pravim i po tri sata...Neki se žale da im je skupo, ali se zaista trudim da minimalno naplatim. Jer, materijal je poskupeo, ali moje ruke nisu - kaže Ilka. 

O svom privatnom životu više nije želela da priča. Kaže, sada je praznično raspoloženje pa ne bi želela da ga kvari. 

-  Praznici stižu i hajde da se smejemo- poručuje.