Autor: Informer.rs/J.L.

29.04.2024.

09:00

Foto: printscreen

Srbija

NATO agresori potpuno uništili simbol Beograda! Stamena građevina visoka 202 metra nije izdržala bezumno bombardovanje!

NATO agresija bila je završna faza rata na Kosovu i Metohiji, koja je trajala od 24. marta do 10. juna 1999. To je bilo drugo važnije vojno uplitanje NATO posle bombardovanja Republike Srpske u operaciji" Namerna sila" 1995. godine i najveći vojni sukob na prostoru Srbije i Crne Gore od vremena Drugog svetskog rata.

Mnogi Srbi su stradali od užasne NATO agresije, a načinjena je i milionska šteta našoj zemlji. Među uništenim simbolima Beograda našao se i Avalski toranj.

Snimak iz NATO aviona koji je uništio Avalski toranj:

Građevina visine 202,87 metara tog 37. dana NATO bombardovanja našla se na meti bombi. Prvo ga je pogodio jedan, zatim i drugi projektil, a onda je iz podnožja krenuo da kulja dim, da bi se u sledećem trenutku srušio.

Do tada, Avalski toranj bio je poznat i kao jedini na svetu koji je za osnovu imao jednakostranični trougao, ali i po tome što se sa njega pružao najlepši pogled na prestonicu, ali i širu okolinu.

Informer

Na sreću, Avalski toranj je ponovo izgrađen posle stravične NATO agresije.

Lepa i jedinstvena konstrukcija, simbol najnovijih svetskih dostignuća iz oblasti telekomikacija, od 2012. godine emituje digitalni televizijski signal za 2,5 miliona građana u Beogradu i okolini.