12.05.2024.

15:29

Foto: Informer

Srbija

Svečano otvoreni Kup Beograda i Kup Beograda za žene u šahu

Pravo nastupa imaju klubovi sa teritorije Šahovskog saveza Beograda, registrovani za 2024. godinu. Ekipa u Kupu Beograda broji četiri člana i maksimalno četiri rezerve. Ekipa u Kupu Beograda za žene broji tri članice i maksimalno dve rezerve.
 
Prisutnima se prilikom otvaranja obratio predsednik ŠSB Andrija Jorgić koji je povlačenjem prvog poteza otvorio takmičenje.
 
- Ovde smo jednim fenomenalnim povodom, a to je Kup Beograda u open konkurenciji i ono što se nije dešavalo, Kup za žene. Pričao sam sa mongima koji su dugo u šahu, ne mogu da se sete kada je poslednji put u Beogradu održan kup za dame. Imamo pet ekipa, a mi smo ovu godinu proglasili godinom žena u šahu, da ih obodrimo, da ih bude više, da im damo na neki način jedan temelj i vetar u leđa. Mislim da je ovo prava vrednost i da će ovaj Kup koji će se tri dana igrati u zgradi Borbe jedan temelj za budućnost ženskog šaha. Nadam se da možemo i da se nadamo, s obzirom da će krajem godine biti i Olimpijada u Budimpešti da ćemo poslati i jedni od naših dama odavde - istakao je prvi čovek beogradskog šaha. 
 

Tri prvoplasirane ekipe u oba takmičenja dobiće pehare, a njihovi članovi medalje. Kup Beograda igra se u pet kola po švajcarskom sistemu, uz tempo igre od 60 minuta za celu partiju i 30 sekundi za svaki povučeni potez.