14.05.2024.

12:00

Foto: Printscreen/Grad Beograd, Tanjug

Srbija

Do jeseni na beogradskim ulicama imaćemo 700 novih autobusa i 125 novih tramvaja! Aleksandar Šapić najavio kupovinu novih vozila za javni prevoz

- U toku je javna nabavka za 150 novih autobusa. U što kraćem periodu ćemo prebaciti sva vozila sa nafte na gas i nećemo imati vozila starija od tri godine - rekao je Šapić na konferenciji za medije povodom nabavke novih vozila za javni prevoz u Beogradu, u saobraćajnom pogonu JKP GSP "Beograd" na Novom Beogradu, u Ulici Đorđa Stanojevića.

- Ugovori sa privatnicima ističu i sada treba da se potpisuju novi uz jasno definisane uslove koje svako mora da ispuni kako bi imali kvalitetniji javni prevoz u Beogradu. Privatnici su sada uslovljeni da do 01.09. imaju više od 50 odsto novih vozila, dok ostala vozila ne smeju biti starija od sedam godina - rekao je Šapić.

Kako je naveo, po njihovoj proceni, od strane privatnika očekuje se da između 300 i 400 vozila uvedu u javni prevoz.

Informer

 

Takođe, radi se na raspisivanju nabavke za još 150 autobusa do kraja maja ili u toku juna.

- U toku je nabavka koja je raspisana za 25 novih tramvaja i 20 kombi vozila za decu sa posebnim potrebama i invalide. A očekujem da do kraja ili u junu biti još jedna raspisana nabavka za 100 novih tramvaja. Sa ovih 25 i 100 novih, mi potpuno menjamo vozni park što se tiče tramvaja. To će biti najveća nabavka tramvaja otkako postoji GSP u tako kratkom periodu - rekao je Šapić.

Kako je naveo, trolejbusi su skupi, ali i oni su u planu da se nabave nakon autobusa i tramvaja.

- Da sumiramo, biće ukupno 300 novih autobusa, još nekih 400 koji će od jeseni ući od privatnika, što je ukupno 700 autobusa. Takođe, 25 za sada tramvaja i onih još 100 tramvaja koji su u planu da se nabave - zaključio je Šapić.