05.06.2024.

16:44

Foto: Shutterstock

Srbija

U ponedeljak preliminarne rang liste za upis dece u beogradske predškolske ustanove

Nakon ponedeljka, kada izađu preliminarne rang liste, uslediće rok za žalbe, koji će trajati do 19. juna.

- Dinamika konkursa predviđa da upisne komisije razmatraju žalbe roditelja od 20. do 28. juna, dok će konačne liste upisane dece biti objavljene početkom jula - rekla je Lazović.

Predškolska ustanova “Dečiji dani”, koja upisuje oko 400 mališana, i ove godine sprovodi program "Pre prvog koraka” sa ciljem prilagođavanja dece, ali i roditelja na nove uslove u vrtićima. Program, koji se sprovodi već skoro 20 godina, počinje sredinom juna.

- Program podrazumeva jednu sveobuhvatnu senzibilizaciju porodice na polazak deteta u vrtić. Specifičan je po tome što već u junu roditelji imaju sastanak sa vaspitačima i upoznaju se sa radom ustanove, kako bi preko leta prilagodili navike svog deteta i uskladili ih sa ritmom vrtićkog dana -rekla je Lazović.

Ovaj program je, prema njenim rečima, pokazao veliku prednoost i olakšanje roditeljima koji se u najvećem broju slučajeva po prvi put odvajaju od svog deteta.

- Program je unapređen i od prošle godine postoji novi koji se zove Korak napred i dodatno olakšava roditeljima, a pre svega detetu odvajanje i odaptaciju. Roditelji imaju mogućnost da sa detetom borave u grupi i zajedno sa vaspitačima olakšaju adaptaciju detetu na nove uslove - rekla je Lazović.