Autor: Informer.rs

12.07.2024.

10:10

Foto: Informer

Srbija

Počinje rekonstrukcija Kalenić pijace - nova era jedne od omiljenih pijaca svih Beograđana

Ova pijaca prostire se na oko 10.000 kvadratnih metara i predstavlja jednu od najvažnijih pijaca u glavnom gradu. Iz Sekretarijata za investicije grada Beograda navode da će pijaca, nakon rekonstrukcije, biti podeljena u četiri celine.

Prva celina obuhvataće najveći deo pijace sa 510  tezgi,  četiri  pjacete  sa česmama i klupama, i biće natkrivena nadstrešnicom, a druga će se fokusirati na gastronomske objekte, uključujući prodaju prehrambenih proizvoda i pripremu gotove hrane.

Informer

Treća celina predviđena je za objekat Mlečne hale, koja će se nalaziti na uglu  Njegoševe ulice  i Maksima Gorkog. Mlečna hala  obuhvataće 50 prodajnih mesta i biće opremljena specijalizovanim  prostorom  za prodaju mlečnih proizvoda. Popločani prostor (plato Soje Jovanović) na raskrsnici Maksima Gorkog i Njegoševe ulice sa tribinama koje će ujedno biti i pristupno stepenište ka objektu Mlečne hale predstavljaće četvrtu celinu.

Informer

- Kao i do sada, želimo da vidimo modernu, inovativnu stranu Beograda. Ulažemo sve napore da pijace u glavnom gradu  postanu  mesto  okupljanja i porodične kupovine. Modernom infrastrukturom pijacu približavamo mladima u želji da domaći proizvodi iz Srbije ostanu važan i neizostavan deo svih domova - izjavio je Luka Petrović.

Jedna od omiljenih pijaca Beograđana, izgrađena je 1926 . godine, i nosi ime po srpskom trgovcu Aleksandru Kaleniću. Do sada je prošla kroz nekoliko rekonstrukcija, ali nikada kroz ovako obimnu i sveobuhvatnu.

- Moramo ići u korak sa vremenom, potrebama potrošača i modernizacijom. Zato je bilo neophodno temeljno isplanirati ovaj projekat. On nosi  veliku težinu zbog svoje tradicije, lokacije, ali i popularnosti  među  građanima.  Naravno,  tokom izrade projekta uzete su u obzir i potrebe trgovaca kako bismo  im olakšali dopremanje i prodaju proizvoda. Siguran sam da će stanovnici Vračara, ali i celog Beograda uživati u trgovini nakon završetka radova - dodao je Petrović.

Informer

Nova era Kalenić pijace obećava da će ovo mesto postati još atraktivnije, kako za stalne kupce, tako i za nove generacije koje dolaze. Predstojeća rekonstrukcija ne samo da će unaprediti infrastrukturu, već će osigurati da pijaca ostane vitalno mesto za kupovinu domaćih, svežih proizvoda. 

Informer

- Juče smo otvorili nabavku za projektovanje pijace Skadarlija. Zajedno sa rekonstruisanom Kalenić pijacom, novim objektima u Lazarevcu i Obrenovcu, Beograd će dobiti četiri potpuno nove, moderno opremljene pijace - najavio je Petrović.

Svi ovi ovi projekti, kako je istakao, zapravo su dokaz da država i nadležne institucije ulažu u infrastrukturu i brinu o urbanističkoj mapi grada, stvarajući  bolje  uslove  za život svih građana.