Autor: Informer.rs/J.L.

17.08.2024.

11:00

Foto: wikipedia.org

Srbija

Brutalni zločin na Terazijama! Nemci streljali, pa besumučno vešali Srbe po banderama!

Pre tačno 83 godine, Beograđane koji su ranom zorom krenuli svojim poslom preko Terazija zatekao je stravičan prizor. Obešena na bandere visila su tela petorice srpskih rodoljuba, likvidiranih u znak odmazde nemačkih okupatora zbog pružanja otpora.

Ova jeziva scena Srba obešenih 17. avgusta 1941, izobličenih i namučenih lica, u pocepanoj odeći, postala je simbol brutalnosti nacista, ali i najava brojnih drugih masovnih zločina koji će se tokom Drugog svetskog rata odigrati na prostoru Srbije.

Informer

U ranim jutarnjim časovima učenik Milorad Pokrajac, koji je inače bio izbeglica iz Vinkovaca, a ustaše su mu ubile oca aprila 1941. godine, zatim krojački radnik Jovan Janković, obućar Svetislav Milina i zemljoradnici Velimir Jovanović i Ratko Jević izvedeni su u unutrašnje dvorište zatvora Gestapoa i streljani. Njihova tela potom su prevezena na Terazije i obešena.

Bizarnost ovog čina dodatno je naglašavao transparent razapet među stubovima koji je pozivao na konjske trke, dok je u blizini stajala parola na nemačkom „Snaga kroz radost“.

Informer

Organizator vešanja u centru Beograda bio je SS major Karl Kraus, šef beogradskog Gestapoa, dok mu je, prema nekim navodima, glavni pomagač bio šef Uprave grada Beograda Dragi Jovanović.

Vešanje na Terazijama upriličeno je radi zastrašivanja stanovnika glavnog grada, a zbog sve učestalijih diverzija i sabotaža. Jedan od razloga je, kako se navodi, bio i taj da se „pogura“ Milan Nedić kako bi se što pre odlučio na formiranje kvislinške vlade.