Autor: Informer.rs

03.09.2024.

10:49

Foto: Shutterstock

Srbija

Nema više preskakanja bankina! Beograd dobija novo stajalište "Jug" na Autokomandi

Sa torbama u potrazi za hladovinom, dobra je i senka od kioska, suncobran pored frižidera za sladoled, da se malo olakša čekanje autobusa – ovo je nezvanično stajalište za međugradske linije ka jugu Srbije, a tu su i prigradski autobusi.

Ipak, većina putnika koji ovde čekaju autobus nisu čuli da se već uveliko gradi stajalište "Jug". Oni koji jesu, iako znaju da je blizu, brinu kako će tamo stići.

Skoro 50 godina navikavali su se putnici na pretrčavanje kolovoza, preskakanje bankina, kišu, sneg, vetar, vrućinu, zaustavljanje uz ivičnjak, trčanje za autobusom koji je stao treći ili četvrti u nizu.

Kontrolisano i bezbedno

Stajalište "Jug" biće uređeno i potpuno bezbedno.

- Moći će da uđu svi oni koji imaju potrebe, a nije mali broj takvih međumesnih prevoznika ili da na primer kada dolaze iz Niša ostave svoje putnike na to autobusko stajalište. Novo je, biće potpuno kontrolisano i bezbedno za sve učesnike - ističe gradski sekretar za saobraćaj Bojan Bovan.

Prema njegovim rečima, biće posebna autobuska linija koja će one koji dolaze u Beograd ili žele da idu iz Beograda dovesti na tačku ukrštanje, pa će im biti lakše da dođu u Klinički centar ili u Nemanjinu u Fond PIO.

Biće 137 parking mesta

Deo novog stajališta već je asfaltiran, postavljeni su ivičnjaci, a iscrtana su i obeležena parking mesta, kojih će biti 137.

Polaziće odavde i turistički autobusi i ekskurzije.

Očekuje se da će novo stajalište biti otvoreno krajem meseca, a do tada će se tačno znati i koje linije će ovuda prolaziti.