11.09.2024.

07:15

Foto: Foto: Informer, Shutterstock

Srbija

Da li morate da pokažete kartu kontroloru u civilu? Evo odgovora na pitanje koje danima muči mnoge Beograđane

Jedan Beograđanin je podelio svoje iskustvo sa kontrolom u civilu koja se pojavila u prevozima.

- Krenuo sam na posao u ponedeljak i čim sam ušao u autobus kupio sam kartu jer na liniji koju koristim često ima kontrolora. Uglavnom uđu nekoliko stanica posle mene i nemoguće je da ih ljudi ne primete jer su u uniformi. Juče su međutim komunalni milicajci u autobus ušli bez uniforme i baš sam se iznenadio. Jedan od njih mi je tražio kartu, a ja sam se zapitao šta ako on uopšte nije kontrolor - kazao je za Mondo Jovan Stanković (29) iz Beograda.

Mladić je napomenuo da su putnici u autobusu bili zbunjeni i da su negodovali što kontrolu karata vrše lica u civilu. Mnogi su se prema njegovim rečima pitali kako da znaju da li su ta lica zaista kontrolori. Takođe je izrazio i sumnju da li je uopšte dozvoljeno da "Beli" bez uniforme kontrolišu karte putnika.

Komunalni milicionari su shodno članu 3. stav 3. Zakona o komunalnoj miliciji ovlašćeni da vrše kontrole i u civilu odnosno bez službene uniforme sa oznakama, a po pisanom nalogu načelnika komunalne milicije - naveli su iz Sekretarijata za inspekciju, nadzor i komunikaciju.

Članom 36a. Odluke o javnom linijskom prevozu putnika na teritoriji grada Beograda, propisano je da kontrolor ili za to ovlašćeno lice (komunalni milicionar) vrše kontrolu voznih isprava i voznih karata. Lica koja su prilikom kontrole zatečena u vozilu ili u rezervisanom prostoru dužna su da kontroloru ili drugom ovlašćenom licu pokažu voznu ispravu, odnosno voznu kartu.

- Ukoliko korisnik ne poseduje važeću i ispravnu voznu ispravu odnosno ne poseduje važeću kartu ili odbije da voznu ispravu ustupi radi provere, dužan je da komunalnom milicionaru pruži podatke o svom identitetu, na osnovu čega se izdaje prekršajni nalog kojim se izriče novčana kazna u fiksnom iznosu od 5000 dinara. Ukoliko lice prihvata odgovornost za učinjeni prekršaj ima mogućnost da u roku od osam dana, od dana prijema prekršajnog naloga, izvrši uplatu polovine iznosa izrečene kazne, čime se oslobađa obaveze plaćanja druge polovine kazne - objasnili su iz Sekretarijata za inspekciju, nadzor i komunikaciju.