25.09.2024.

12:45

Foto: Foto: Shutterstock

Srbija

Beograd obara sopstvene rekorde! Prestonica sve primamljivija strancima - statistika pokazala kako stoje stvari

Do kraja jula 2024. godine, prestonicu je posetlo 831.039 turista iz zemlje i inostranstva. Zabeleženo je viče od 2 miliona noćenja u smeštajnim kapacitetima na teritoriji grada, samo tokom prvih sedam meseci u ovoj godini, što je za 10% više od broja iz prethodne godine, navodi se u podacima Sekretarijata za upravu – Sektora statistike.

Kako je naveo Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograda, prestonica je sve primamljivija turistima, posebno kada govorimo o kraćim gradskim odmorima.

- Kada govorimo o celoj godini, ja volim da govorim u pregledu celu godinu, jer Beograd ima jaču naravno letnju sezonu, ali nema toliko izdiferencirane periode kao neka letovališta ili zimovališta. Naš turistički proizvod su uvek kratki gradski odmori, ili „city break“ ture od, recimo, u proseku 4 dana - navodi Popović.

- Kada govorimo o celoj godini, ja volim da govorim u pregledu celu godinu, jer Beograd ima jaču naravno letnju sezonu, ali nema toliko izdiferencirane periode kao neka letovališta ili zimovališta. Naš turistički proizvod su uvek kratki gradski odmori, ili „city break“ ture od, recimo, u proseku 4 dana - kaže Popović.

Kako navodi, u proteklih deset godina raste kontinuirano raste broj turističkih poseta Beogradu.

- Od 2014. godine Beograd je u stalnom rastu, osim 2020. godine zbog razloga koji je svima poznat. Nekad je taj rast, u početku, bio po 20%, po 30%, ili kako se Beograd razvijao, i infrastrukturno i što se tiče kapitalnih projekata, uređenja grada i boljih uslova života, jer ako je dobro i lepo živeti u nekom gradu taj grad vredi i posetiti. Negde vođeni tom logikom mi smo i promotivno i nastupali, tako da je svaka godina bila rekordna - ističe Popović.

Uspešna turistička sezona u Beogradu i sve veći broj gostiju iz celog sveta, svrstavaju naš grad među popularne destinacije za odmor. Zahvaljujući infrastrukturnom razvoju glavnog grada poslednjih godina, turisti mogu da uživaju u uređenim lokacijama, kao i novim atrakcijama u našoj prestonici, piše na sajtu Gradonačelnik Beograda.