29.09.2024.

07:37

Foto: Tanjug/J. Ilić

Srbija

Počela da radi nova Glavna autobuska stanica! Krenuli prvi polasci: Ovo je detaljno objašnjenje kako stići do BAS! (FOTO, VIDEO)

Prvi polasci autobusa sa ove moderne saobraćajne tačke počeli su noćas, u noći između 28. i 29. septembra, kada je u 00:50 poslednji autobus krenuo sa Savskog trga za Ljubljanu. Nakon toga, u 03:50, prvi autobus sa novootvorene stanice u Bloku 42 uputio se za Novi Sad.

Stanica je izgrađena kao deo plana unapređenja saobraćajne infrastrukture Beograda, a sa svojih 65 perona postaje glavni centar autobuske komunikacije za domaći i međunarodni prevoz. Ovaj savremeni kompleks prostire se na 31.000 kvadratnih metara, a osim perona, poseduje parking za 186 vozila, taksi stanicu, kao i veliki stanični trg od 15.000 kvadratnih metara, bogat zelenim površinama.

Jedan od glavnih ciljeva preseljenja saobraćajnih linija sa stare lokacije kod Savskog trga na novu je rasterećenje saobraćajnih gužvi u centru grada, naročito u Nemanjinoj ulici. Time će se olakšati protok vozila i poboljšati svakodnevni saobraćajni tokovi u prestonici.

Nova stanica u Bloku 42 nudi brojne prateće sadržaje koji će biti dostupni putnicima, uključujući poštu, apoteku, ambulantu, kutak za majke sa decom, i prostor za relaksaciju namenjen onima koji su u tranzitu. Tu je i digitalizovana usluga kupovine karata – putnici će moći da kupuju karte online, a potom ih preuzimaju na kartomatima koji su postavljeni u sklopu stanice​.

Pored autobuske stanice, u narednim mesecima planira se završetak stajališta „Jug” na Autokomandi, koje će dodatno olakšati pristup prevoznim linijama. Prema najavama gradonačelnika Šapića, ovaj projekat bi trebalo da bude gotov u naredna dva do tri meseca, što će dodatno poboljšati infrastrukturu javnog prevoza u Beogradu.

Ovaj projekat označava veliki iskorak u modernizaciji saobraćajne mreže Beograda, a cilj je da se nova stanica pozicionira kao „saobraćajna kapija” ne samo Beograda, već i cele Srbije.