01.10.2024.

22:27

Foto: Grad Beograd

Srbija

Posetioci ne ostaju ravnodušni! Brojne znamenitosti Beogradske tvrđave - evo gde provesti dan

Beogradska tvrđava jeste jedna od najposećenijih lokacija u glavnom gradu i ima istoriju dugu preko 2.000 godina. Nalazi se pod zaštitom Republike Srbije, a njom upravlja Javno preduzeće „Beogradska tvrđava”.

Ona je jedinstvena kulturno-istorijska celina, puna zanimljivog sadržaja.

Veoma mlado JP „Beogradska tvrđava” se trudi da svake godine upriliči neki novi sadržaj, rekao je Ivan Urošević iz JP „Beogradska tvrđava”.

- Trenutno je dostupno više objekata za turističku posetu, najnoviji su od ove godine Zindan kapija gde se nalazi Udruženje „Beli orlovi”, vitezovi, koje se bavi očuvanjem starih zanata, starih rukotvorina i naravno viteškog načina življenja i života. Takođe imamo već tradicionalne objekte kao što je Kula Nebojša, jedina srednjevekovna očuvana kula na Beogradskoj tvrđavi, Rimski bunar koji u stvari nije rimski niti ni bunar, iako ga tako zovemo i volimo tako da ga zovemo, jedno od najmisterioznijih mesta u Srbiji, Vojni bunker iz perioda Hladnog rata, Veliki barutni magacin koji su gradili Austrijanci, da bi naravno sačuvali uopšte tvrđavu i grad, a gde se danas nalaze ostaci rimskih spomenika, skulptura, sarkofaga iz perioda vladavine Rimljana na ovim prostorima - ispričao je Urošević.

Beogradska tvrđava je stalno otvorena za posetioce koji nakon obilaska istorijskih znamenitosti mogu uživati u šetnji ili odmarati u Kalemegdanskom parku.

Kalemegdan čuva prošlost našeg grada, a ujedno je i mesto na kom se održavaju brojne manifestacije. Tvrđava je jedna od omiljenih lokacija za okupljanje Beograđana, ali i turistička atrakcija glavnog grada, piše na sajtu Gradonačelnik Beograda.