02.10.2024.

16:27

Foto: printscreen

Srbija

Neverovatan uticaj Beograda na vodi! Efekat projekta se ogleda u mnogim sferama

Ministar Mali ističe da je za procenu efekta uticaja Beograda na vodi na ekonomiju zemlje angažovana agencija Oksera (Oxera) i da se tako došlo do cifre od 9,7 milijardi evra.

On je medijima objasnio šta tačno znači kada predsednik Vučić kaže da taj efekat iznosi 9,7 milijardi i koliko je država uložila, a koliko zaradila po svim osnovama od Beograda na vodi.

U Beogradu na vodi radi 2.000 radnika kojima se isplaćuju plate, a na plate porezi i doprinosi.

- Dakle, 2.000 radnika puta plate, doprinosi i porezi. To je krenulo od 2014. godine i trajaće sigurno još desetak godina dok se sve ne završi i to je po njima već 1,1 milijarda evra - rekao je ministar Mali.

Kako ističe, tome treba dodati efekat koji je čitav taj projekat imao na građevinsku industriju kroz kupovinu materijala, angažovanje drugih firmi, opremanje zgrada koje se grade, a onda i plaćanje poreza na to.

- Treća priča je kada napravite neku zgradu, a to se naravno odnosi i na one u Beogradu na vodi, svi vlasnici plaćaju porez na imovinu, a on ide lokalnoj samoupravi ovoga puta gradu Beogradu - rekao je.

Izgradnja ovog velelepnog naselja imala je takođe uticaj na turizam i ugostiteljstvo, hotelijerstvo, kao i na privlačnost samog grada.

- Dakle, kada su veoma pažljivo, analitički sabrali sve to, u agenciji su došli do navedenog efekta Beograda na vodi, koji je predstavljao i veliku promenu jer je bio signal investitorima da krenu da dolaze u Srbiju. Efekat svega ne može ni da se izmeri - istakao je Mali.