08.04.2022.

18:22

Foto:

Srbija

CRNI REKORD! NAUČNICI ŠOKIRANI! Nezapamćeni toplotni udari, posledice nepovratne!

Temperature na Antarktiku dostigle su rekordne nivoe tokom prethodnog vikenda. Na pojedinim mestima izmereno je neverovatnih 40 stepeni iznad normale.

Kada je reč o Severnom polu, situacija nije ništa mnogo bolja, jer su meteorološke stanice pokazale znake topljenja, a izmerena je temperatura za 30 stepeni veća od uobičajene.
Nagli porast temperatura na polovima je upozorenje na poremećaje u klimatskim sistemima Zemlje, a kako kažu stručnjaci, promene su nepovratne. 

Informer

Naglo otopljenje je direkta posledica štete koju čovečanstvo nanosi klimi. Naučnici su upozorili da su događaji koji se odvijaju "istorijski", "bez presedana" i "dramatični".
Majkl Man, direktor Naučnog centra o zemaljskom sistemu na Državnom univerzitetu Pensilvanije, rekao je da je zabeleženo ekstremno vreme premašuje predviđanja do zabrinjavajuće mere.

- Zagrevanje Arktika i Antarktika je razlog za zabrinutost, a porast ekstremnih vremenskih pojava takođe je razlog za zabrinutost - rekao je on. 

Džejms Hansen, bivši glavni naučnik NASA i jedan od prvih koji je upozorio vlade na globalno zagrevanje pre više od tri decenije, rekao je za Gardijan da je zagrevanje polova „zabrinjavajuc"e" i da bi se morski led na Arktiku ove godine mogao smanjiti dovoljno da oboriti decenijski rekord.