08.04.2022.

18:31

Foto:

Srbija

OPREZ! PLASTIČNE FLAŠE I POSUDE OPASNE PO ZDRAVLJE! Sadrže štetnu supstancu bisfenol koji izaziva kancer

Ta oznaka pokazuje da u plastici ima opasne hemikalije Bisfenola A (BPA), koja je povezana sa raznim oblicima kancera, dijabetesom, srčanim bolestima, ali i dovodi do neplodnosti smanjujući brzinu spermatozoida! Zabrinjavajuće je što se ona može naći u velikom broju plastičnih flaša, plastičnim kutijama koje se koriste za pakovanje hrane u trgovinskim lancima, konzervama, ali i u flašicama iz kojih svakodnevno hranimo bebe!

Naučnici su utvrdili da što duže tečnost stoji u sudu koji sadrži BPA, više ove hemikalije dospeva u nju. Dok u toploj vodi peremo flašicu za bebu ili podgrevamo njen sadržaj u mikrotalasnoj pećnici, oslobađa se Bisfenol A. Isto to važi i za hranu, pa nikako nije preporučljivo u plastičnim kutijama držati toplu i masnu hranu, jer pri zagrevanju plastika ispušta BPA, a masti je veoma dobro apsorbuju. Pa, konzumiranjem takve hrane, mi u svoj organizam unosimo opasnu hemikaliju.

Informer

Nutricionistkinja Jovana Srejić upozorava da Bisfenol A može da izazove brojne zdravstvene problem ukoliko dođe u dodir sa hranom. 
- Ja se apsolutno slažem da je BPA veoma štetan i da moramo obratiti više pažnje na kvalitet plastike. Mora postojati bolja kontrola kako nikakve supstance iz plastike ne bi dolazile u dodir sa hranom, a samim tim i ljudski organizam. Ovde najviše mislim na flaše za vodu, kao i plastične posude koje idu u mikrotalasnu. BPA može da uzrokuje brojne reproduktivne smetnje, ali i srčane probleme, dijabetes, kancer prostate i dojke. Najstrašnije je što može da utiče i na razvoj mozga fetusa - objašnjava Srejićeva.

Šta sve izaziva Bisfenol?


* srčane smetnje
* dijabetes
* rak dojke
* rakm prostate
* smanjen broj spermatozoida
* nepolodnost
* trovanja

Ona preporučuje da koristimo staklene ili drvene ambalaže, umesto plastičnih.

- Nikako ne treba ubacivati plastične činije u mikrotalasnu, kao ni u mašinu za pranje sudova, jer su tamo temperature izrazito visoke što dovodi do razlaganja ove štetne hemikalije i njeno apsorbovanje u hranu - ističe naša sagovornica.

Naučnici su sproveli istraživanje kojim su dokazali da izloženost ovoj hemikaliji smanjuje brzinu „plivača". U ovom eksperimentu učestvovalo je 130 radnika u kineskim fabrikama koji su bili u direktnom kontaktu sa materijalima koji sadrže BPA i 88 radnika koji nisu bili značajno izloženi ovoj hemikaliji. Zabrinjavajući rezultati  pokazali su da radnici koji imaju BPA u urinu, imaju 2 do 4 puta lošiju spermu! Najmanji broj spermatozoida, uočen je kod radnika sa najvišim nivoom ove hemikalije u urinu.