22.04.2022.

08:49 >> 14:48

Foto:

Srbija

DA LI ZNATE KOJI JE DANAS DAN I ZBOG ČEGA JE VAŽAN ZA SVE NAS? Od nas zavisi kako ćemo živeti i mi i naša deca...

Današnji dan se od 1970. godine u celom svetu obeležava kao Međunarodni dan naše planete, a tema ovogodišnjeg Svetskog dana planete Zemlje je "Investirajte u našu planetu".

Zelene investicije za održivu budućnost biće u fokusu organizatora iz mreže Earth Day, čija je misija je da diverzifikuje, obrazuje i aktivira ekološke pokrete širom sveta.

Više od milijardu ljudi i preko 150 hiljada partnerskih organizacija učestvuje 22. aprila svake godine u aktivnostima u 192 zemlje, što Dan planete čini najvećom građanskom manifestacijom na svetu, ističu u organizaciji.

- Mreža Earth Day namerava da uključi vlade zemalja, institucije, organizacije, pojedince i kompanije u jedinstvenu globalnu kampanju koja ima za cilj da premosti ograničenja koja je postavila industrija i ekonomija zasnovana na fosilnim gorivima i preusmeri fokus na stvaranje privrede 21. veka, koja će vratiti brigu za planetu i živi svet i otvoriti nove mogućnosti za sve - istakla je predsednica ove organizacije Katlin Rodžers.

Informer

Uništavanje životne sredine

Veliki broj biljnih i životinjskih vrsta pred izumiranjem

Obeležavanje ovog dana inicirao je američki senator Gajrold Nelson. Značaj obeležavanja tog datuma je upozorenje na opasnosti koje prete životu na Zemlji, ekosistemima i urbanim zonama, usled razvoja industrije, povećane potrošnje energije, globalnog zagrevanja i klimatskih promena, kako bi svetska populacija postala svesna svoje odgovornosti prema planeti na kojoj živi i tako smanjila negativan uticaj na životnu sredinu.

Stručnjaci upozoravaju da je veliki broj biljnih i životinjskih vrsta širom sveta pred izumiranjem, što ozbiljno dovodi do narušavanja čitavog ekosistema i biološke raznovrsnosti.

Kao ključne uzroke izumranja vrsta, biolozi navode uništavanje staništa ljudskom aktivnošću, nekontrolisanom eksploatacijom svih izvora Zemlje i njenog biljnog i životinjskog sveta kao i zagađenjem životne sredine.

Informer

Zagađenje životne sredine

Prema podacima svetske Organizacije "Dan planete Zemlje" generacija rođena između 1997. i 2012. godine, takozvana generacija Z, na svetskom nivou je za 45 odsto prestala da kupuje određene robne marke zbog zabrinutosti da su sporni etički i za održivost planete.

I to je jasan znak u kom pravcu će morati da se kreće poslovanje svih koji budu želeli da opstanu na tržištu u budućnosti, a to je da pre svega brinu o planeti Zemlji.

Bonus video: