26.08.2022.

19:08

Foto: Z.G.

Srbija

ĐETINJA ĆE ZABLISTATI NOVIM SJAJEM! Užice rešava jedan od dva najveća ekološka problema!

Taj dokument će ponuditi najbolja rešenja za izgradnju i uređenje obaloutvrda reke Đetinje, ali i osnov za projektnu dokumentaciju za budući razvoj tog naselja i izgradnju sportsko rekreativnog kompleksa i ostalih novih sadržaja.

Takođe, tema ovih dana je i gradnja regionalnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u mestu Prijanovići, na teritoriji opštine Požega.

To je prilika da Užice reši jedan od dva najveća ekološka problema (prvi je zagađenje vazduha, a drugi zagađenje reke Đetinje). Izgradnjom fekalne kanalizacije u naselju Turica, Užice je počelo da rešava taj problem. Međutim, izlivanje fekalija i drugih materija u Đetinju se dešava skoro tokom celog njenog toga, nizvodno od grada. Zbog toga je osmišljen projekat izgradnje regionalnog postrojenja za prečišćavanje voda, koji bi koristili Užice, tri opštine iz Zatiborskog okruga - Požega, Arlje i Кosjerić i jedna iz Moravičkog okruga - Ivanjica.

Informer

 

Projekat je osmislila Republička direkcija za vode, a sprovodi se pod okriljem Ministarstva za evropske integracije i nadzorom EU. Njegova početna vrednost bila je oko 69 miliona evra, od kojih je veći deo obezbedila EU, ali taj iznos je već premašen, zbog krize i raznih poskupljenja.

Prema rečima nadležnih tehnička i tenderska dokumentacija trebalo bi da se završe do kraja februara 2023. godine, a postrojenje bi, kako se očekuje, trebalo da profunkcioniše za dve ili tri godine. U tom cilju lokalne samouprave su osnovale zajedničko preduzeće JКP Regionalni centar za vodne usluge „Skrapež vode Požega“.

Prema tom projektu centralno postrojenje bi se nalazilo u Požegi za Užice, Požegu i Arilje, i po jedno manje u Ivanjici i Кosjeriću odakle bi se se dorada suvog mulja u centralnom postrojenju kod Požege. To postrojenje bi se prostiralo na oko pet hektara. Iz postrojenja bi izlazila voda čistoće kišnice.

Informer

 

Izgradnjom tog postrojenja, prema rečima Nade Jovičić, većnice Grada Užica zadužena za zaštitu životne sredine, kaže da će se otpadne vode sa 95 odsto teritorije grada prečišćavati u budućem postrojenju.

- Planovima razvoja grada, predviđena je izgradnja posebnih stanica za prečišćavanje otpadnih voda. Projektom je predviđeno i finansiranje izgradnje dela sekundarne mreže, kojom će se takve vode dopremati do postrojenja u Požegi.

Informer

 

Izgradnjim postrojenja u Požegi, konačno će se rešiti problem zagađenja reke Đetinje i svih njenih pritoka jer, trenutno, sve otpadne vode završavaju u reku i zbog toga je ona u lošem stanju – kaže Nada Jovičić.