27.02.2015.

20:00

Foto:

Srbija

ZIMA SE NE PREDAJE Sneg stiže u Srbiju krajem sledeće nedelje

U četvrtak Srbiju može zadesiti najveći snežni kijamet u ovoj godini
Đorđe Đurić, "Weather2ambrella"

Poslednji snežni udar ove godine zadesiće Srbiju već u četvrtak sledeće nedelje i trajaće pet dana, najavljuju meteorolozi! Prema njihovim rečima, nakon toga će temperature rasti, a posle smene kiše i sunca do kraja marta čekaju nas prosečne dnevne temperature od oko 15 stepeni Celzijusa.

Već u sredu uveče gotovo celu Srbiju zahvatiće hladniji talas i susnežica, koja će u četvrtak preći u sneg. Brdsko-planinska područja biće najviše zavejana, ali snežne padavine neće zaobići ni gradove.

Snežni kijamet?
 

Može biti još jednog trzaja zime u periodu između 20. i 25. marta, ali ta prognoza je neizvesna
Nedeljko Todorović, RHMZ

Ipak, većeg zahlađenja neće biti jer će se prosečne temperature kretati između nula i sedam stepeni. Međutim, prema rečima pojedinih meteorologa, Srbiju može zadesiti najveći snežni kijamet u ovoj godini. Tako Đorđe Đurić iz "Weather2ambrella" ističe da će se tako nešto dogoditi sledećeg četvrtka.

- Ova prognoza je podložna promeni, ali po onome što je trenutno uočljivo, pred kraj naredne radne nedelje očekuju se veće snežne padavine. Da budem precizniji, ovog vikenda u našoj zemlji padaće sporadično kiša, dok će utorak biti jako sunčan. Međutim, već u sredu u popodnevnim časovima krenuće blago zahlađenje, koje će u četvrtak kulminirati jakim snegom - navodi Đurić.
 

Oprez za srčane bolesnike

Sudeći prema biometeorološkoj prognozi RHMZ, većina hroničnih bolesnika narednih dana imaće uobičajene tegobe. Međutim, srčani bolesnici i meteoropate trebalo bi više da se pripaze.
- Kardiovaskularnim bolesnicima se savetuje izvesna opreznost. Takođe, meteoropatske reakcije su moguće u vidu neraspoloženja, pospanosti i glavobolje - poručuju u RHMZ.

On dalje napominje da bismo tako tek u martu mogli da imamo najjače snežne nanose u zemlji ove godine.

- Može se desiti da to bude najžešći nalet snega, što će najviše poremetiti ljude koji žive na planinama - smatra ovaj meteorolog.

Meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Nedeljko Todorović takođe kaže da ćemo ove godine imati još jednu kraću "posetu" prave zime praćene snegom.

- Između 5. i 10. marta očekuju nas snežne padavine i zahlađenje. Međutim, to ne znači da će tih dana temperature drastično pasti. Zapravo, biće tu negde oko nule, a u najtoplijim danima marta biće i do 15 stepeni Celzijusa - izjavio je Todorović.
 

Beta

Upitan da li ćemo se nakon 10. marta i zvanično pozdraviti sa zimom, Todorović objašnjava da je evidentno da će ovo godišnje doba polako napustiti Srbiju.

- Može biti još jednog "trzaja" zime u periodu između 20. i 25. marta, ali je to nezahvalno najaviti mesec dana unapred - poručio je Todorović.

Kišno do četvrtka

U Srbiju napokon stiže dugo najavljivana topla pacifička struja, poznatija kao "el ninjo". Može se reći da njen dolazak obećava lepo i sunčano proleće, kao i leto koje će "pržiti".
Verica Gburčik, klimatolog

A dok u četvrtak, 5. marta, ne padne sneg, u Srbiji će biti oblačno, pomalo kišovito i tmurno vreme.

- Kiša koja je počela ove nedelje padaće i za vikend. Na sreću, neće biti ničeg dramatičnog u smislu obilnijih padavina koje bi mogle dovesti do poplava - kaže meteorolog Časlav Stanojević.

Inače, zanimljivo je da su britanski meteorolozi predviđali za ovu godinu "arktičku" zimu. Prema njihovim najavama, ovo je trebalo da bude najhladnija zima u poslednjih 100 godina (?!). Međutim, čak i najveće snežne padavine koje smo imali nisu bile praćene tako "nezapamćeno niskim temperaturama", kako su neki strani stručnjaci najavljivali.


 

Tagovi: