27.06.2015.

20:15

Foto:

Srbija

OČUVANJE TRADICIJE U fruškogorskom Vrdniku počeo "Vidovdansi sabor"

U prnjavorskom parku sinoć je svirala " Riblja Čorba", dok danas nastupaju kulturno-umetnička društva koja neguju tradicionalnu pesmu i igru, a predstaviće se i muzička grupa iz Slovenije i plesni sastav iz bratskog grada Versmolda.

- Vrdnik je mesto sa bogatom tradicijom i nije čudo što se baš u njemu obeležava Vidovdan - veliki dan srpske istorije. "Vidovdanski sabor" je primer kako se neguju običaji, slave važni dani iz naše prošlosti, i doprinosi osećaju zajedništva i jedinstva. Ovaj sabor je važan, jer slavi i 700 godina Vrdnika. Istorija je deo našeg identita i nikada je ne smemo zaboraviti. Uči nas da greške ne ponavljamo i podseća na prave ljudske vrednosti koje svako od nas treba da pronosi - rekao je Miloš Vučević,  gradonačelnik Novog Sada, koji je svečano otvorio "Vidovdanski sabor".

Informer

Vučević je dodao i da je danas Vrdnik moderno turističko naselje, a njegov biser je  banja u samom središtu Fruške gore. 

- Vidovdanski sabor osim što nas okuplja i povezuje, doprinosi i turističkoj promociji Vrdnika, Novog Sada i ove regije. Želim vam da manifestacija iz godine u godinu bude posećenija, da ceo svet vidi naše prirodne lepote, lepote naše kulture i tradicije - rekao je Vučević.

Tagovi: