14.12.2015.

15:57

Foto:

Srbija

ŠIPTARSKA POSLA! Posle suzavca u Skupštini, neredi, kamenice i hapšenja u Prištini!

Pored kamenica, pristalice opozicije gađale su policajce i crvenom bojom, a na zgradi parlamenta pričinjena je znatna šteta. Poslanicima opozicije nije dozvoljeno prisustvo skupštinskoj sednici koju su prethodno prekinuli suzavcem, javljaju prištinski mediji.

Policija obezbeđuje sve prilaze kosovskoj skupštini. Demonstranti su udaljeni do Nacionalnog pozorišta gde su postavili kante sa smećem ispred kordona policajaca.

Okupljeni građani uzvikuju "Zajednica i demarkacija neće proći".

Najnoviji neredi u Prištini počeli su jutros, kada su poslanici "Samoopredeljenja" Glauk Konjufca i Palj Lekaj ponovo aktivirali suzavac pre početka sednice parlamenta.

Početku zasedanja prethodilo je koškanje između poslanika "Samoopredeljenja" i obezbeđenja kosovske skupštine zbog, kako su objasnili članovi tog opozicionog pokreta, oštre kontrole prilikom ulaska u zdanje parlamenta.

U neredima je uhapšen poslanik Ismail Kurteši, koji nije poštovao meru kućnog pritvora koja mu je određena zbog aktiviranja suzavca na nekoj od prethodnih sednica.

Kosovska policija je privela i poslanika opozicione Alijanse za budućnost Kosova Palja Lekaja, koji je danas drugi put zaredom aktivirao suzavac u parlamentu, javlja agencija Kosovapres.

U "Samoopredeljenju" kažu da vlada pokušava da izvrši pritisak na opoziciju.

Među poslanicima u skupštini viđeni su i Faton Topali i Fisnik Ismailji koji su, inače, u kućnom pritvoru.

Kako prenose prištinskii mediji, opozicija je bacila suzavac i u predsedništvo kosovske skupštine, čiju je sednicu odmah posle incidenta sazvao predsednik parlamenta Kadri Veseli.

Agencija Beta javlja da je na sednici predsedništva suzavac aktivirala poslanica "Samoopredeljenja" Aida Derguti.

Zamenik predsednika parlamenta Slobodan Petrović rekao je Beti da je pre toga na sednici odlučeno da se 21 opozicionom poslaniku zabrani prisustvo nastavku sednice skupštine, dok je šestorici poslanika opozicije omogućeno da prate sednicu koja je nastavljena posle više sati kašnjenja.

Predsednik skupštine Kadri Veseli je zamolio poslanike opozicije da ne bacaju suzavac jer je, kako je rekao, sala jako mala.

Tagovi: