07.01.2016.

11:45

Foto:

Srbija

PATRIJARH IRINEJ: Nema ništa loše u tome da papa poseti Srbiju!


- I jedno i drugo zna se u Crkvi kako se priprema i dešava. Posmatrano sa aspekta crkve i sa mog ličnog aspekta, to je veliki, značajan događaj, poseta predstavnika jedne crkve i ja tu ne vidim ništa loše - izjavio je patrijarh Irinej u intervjuu za ruski Sputnjik.

PAPA ČESTITAO BOŽIĆ PRAVOSLAVCIMA: Mir i dobrobit za našu braću sa hrišćanskog Istoka!

Govoreći o pismu koje je Srpska pravoslavna crkva (SPC) uputila papi povodom pokušaja kanonizacije zagrebačkog nadbiskupa u vreme Drugog svetskog rata i genocida nad Srbima u Hrvatskoj, kardinala Alojzija  Stepinca, patrijarh je kazao da je u tom pismu navedeno ono što SPC zna o Stepincu i da je papa predložio formiranje komisije koja će se baviti tim slučajem.

- Njemu lično je stalo da dođe do saznanja koji su to razlozi da je među dva tako bliska hrišćanska naroda (srpskog i hrvatzskog) prisutna takva mržnja i neprijateljstvo koji su se pokazali u minulim vremenima i da se formira komisija koja će tražiti korene svega toga - rekao je poglavar SPC.

PATRIJARH: Stepinac ne može biti svetac, jer nije zaštitio Srbe od ustaša, a mogao je!

AP/Photo



On je dodao da su zločini nad Srbima u Hrvatskoj jedan od razloga zbog kojih se poseta pape Srbiji "pomiče u kasnije vreme".

Patrijarh je u intervjuu ocenio da Srbi na Kosovu i dalje stradaju i da bi se mnogi izbegli vratili u svoje gradove, ali da ne mogu jer su njihove kuće srušene, a imanja uzurpirana.

BOŽIĆNA POSLANICA PATRIJARHA IRINEJA: Braćo Srbi, vratite se na svoja ognjišta na Kosovu i Metohiji!

- Oni koji su se vratili nisu tamo naišli na prijem, nego se čini sve da im se onemogući opstanak i mnogi zločini i nedela se i danas se dešavaju, ostaju neotkrivena i nekažnjena. To vide oni koji mnogima kroje kapu, prave se da ne vide i ne znaju, a sve znaju -
 rekao je srpski patrijarh.

On je dodao da je crkva jedina koja čuva svetinje od rušenja na Kosovu i da pitanje položaja i imovine SPC na Kosovu "treba da rešavaju neki forumi, da se iznese ili u Evropi ili u Ujedinjenim nacijama".


PATRIJARH IRINEJ: Da budemo priljatelji sa svima, ali - RUSI SU NAM NA PRVOM MESTU!


- Nadamo se da će kod mnogih progovoriti i savest, saznanje i svest da je to uvek bilo srpsko. A što nas danas tamo nema, krivica je onih koji su omogućili da budemo proterani i posebno što nam nisu omogućili da se vratimo - rekao je poglavar SPC. 

Tagovi: