13.03.2016.

20:06

Foto:

Srbija

MILIONE ULAŽE U SRBIJU: Lokmanu Mujanoviću dinar kod kuće slađi nego deset u tuđini!

Sa petnaest godina je otišao u Nemačku i tamo se školovao a onda i zaposlio. Ubrzo je otvorio svoju firmu i zaposlio pedeset radnika. Oženio se, dobio decu i zaradio mnogo novca. Onda je, kaže, došao u Tutin na odmor i tu je i ostao. Otvorio je firmu "Sejdo impex" koja je najpre poslovala u 20 kvadrata a onda je stvorio imperiju.

- Ovde braća i ja zarađujemo mnogo manje para a više radimo nego tamo, ali sam u rodnom kraju i to mi je najbitnije. Novac koji sam tamo zaradio ulažem u Srbiju, u svoj Tutin i Novi Pazar. Otvorio sam nekoliko prodajnih objekata građevinskog materijala, pravimo zgrade i poslovne prostore, priča Lokman kojeg u Tutinu svi zovu Loko.

Ovaj biznismen trenutno zapošljava trideset radnika a uskoro će zaposliti još pedeset. U Tutinu trenutno gradi najveći izložbeni salon građevinskog materijala u Srbiji, koji se prostire na blizu šest hiljada kvadrata.

Informer

- U okviru tog objekta biće restoran, dečija igraonica jer tako se to radi u inostranstvu. Muž i žena dođu da razgledaju i kupuju a deca se igraju u igraonici, zatim ručaju i odu zadovoljni. Uvodimo evropske standarde, kaže Lokman i dodaje da trenutno, sa svojim partnerima, gradi i zgradu od četrnaest hiljada kvadrata.

- Tu su stanovi i poslovni prostor. Razvijamo se polako, pažljivo biramo kadrove, neke i sami stvaramo. Imamo veliku pomoć od države Srbije, koja brine o svojim privrednicima. Zaista, Srbija nam pomaže raznim programima podrške i subvencija, stimuliše razvoj privatnog sektora na pravi način. Tako to rade ozbiljne zemlje, kaže Lokman.

Informer

Ovaj privrednik iz Tutina uskoro će otvoriti i fabriku za proizvodnju građevinskog materijala pa će ukupno zaposliti još pedeset radnika. Sve što ima uložiće tu gde je rođen.

- Oni koji hoće da rade imaju posla, oni koji to ne žele samo kukaju. Želeo sam da mi deca eastu u zdravoj sredini, da stvaramo ovde, da uposlimo svoje rođake, komšije i prijatelje. Do sada uspevamo u tome, kaže Mujanović.

U Nemačku, čiji je takođe državljanin, kaže, ode povremeno, završi posao za nekoliko dana i odmah se vraća u Srbiju. Uskoro mu dolaze i deca, sin i ćerka, koji su u republici Hesen proglašeni za najbolje mlade matematičare i fizičare. I oni će život nastaviti u Tutinu, gde će se školovati i stvarati nove poslovne imperije.

Tagovi: