15.09.2016.

19:47

Foto:

Srbija

POMOR RIBE U ĐETINJI Titan-dioksid kriv za trovanje!

- Uzorak vode, koji je uzela ekipa užičkog zavoda za javno zdravlje na ušću Koštičkog potoka u Đetinju, kod Žutog mosta, pokazala je da je količina kiseonika u vodi bila u granicima normale, ali da je titan doveo do ugrožavanja ekosistema zbog gustine suspendovane čestice. Ovako narušavanje prirodnog sistema vodi do određenih posledica, koje sa sobom nosi i pomor ribe - objasnila je Đenićka.

Inače, pre sedam dana Đetinja je u dužini od oko sto metara rpomenila boju i da su nađena dva mrtva primera mrtve ribe.

Ona je istakla da sada ima zakonskog osnova, jer je došlo do pomora ribe, da se traži zagađivač i da će policija biti angažovana, jer je podneta krivična prijava protiv nn lica.

- Mi ćemo u koordinaciji sa policijom i komunalnom policijom pokrenuti opsežnu istragu i nadam se indetifikovati pojedince ili institucije koje su počinile ovo krivično delo - rekao je Nemanja Nešić, zamenik gradonačelnika.

Titanijum dioksid se još naziva i „titanijumsko belilo“ i vrsta je neorganskog belila, prilično postojana u vodi, što mu dozvoljava da za kratak vremenski period zahvati veliku površinu reke i zadrži boju petnaest do dvadeset minuta. Titan dioksid predstavlja beli pigment, odnosno aditiv, koji se koristi u proizvodnji svih vrsta boja, namaza, lakova i građevinskih materijala i to nedvosmisleno govori da je došlo do izlivanja određenih materijala koji u sebi sadrže titan-dioksid.

 


 

Tagovi: