12.10.2016.

23:59

Foto:

Srbija

U SUSRET ČUDIMA POKROVA PRESVETE BOGORODICE: Hiljade vernika na pokloničkom putovanju u Djunis!

Veliki hrišćanski praznik Pokrova Presvete Bogorodice , ustanovljen je u čast javljanja Majke Božije u 10. veku, u Vlahernskoj Crkvi u Carigradu. Tokom Molitve, Presveta Bogorodica pojavi se kao Carica Neba sa Zlatokrasnom Porfirom, Ogrtačem kojim pokrivaše i štitiše Crkvu prepunu naroda.

Ostalo je zapisano da su ovaj Čudesni događaj 911. godine u vreme cara Lava Mudrog, videli Sveti Andrej i njegov učenik Epifanije. Veoma je poštovan u Rusiji i brojni su ruski hramovi posvećeni Pokrovu Presvete Bogorodice.

U Kruševačkom kraju izgradjene su crkve Pokrova Presvete Bogorodice na Rasini i u Djunisu. To mesto je otkrila devojka Milojka Jocić kada je zahvatala vodu sa izvora 28. jula 1898. godine. Javila joj se Presveta Bogoriodica i rekla da se na tom mestu podigne crkva Pokrovu Presvete Bogorodice, da bi uz bogosluženje bolni i nevoljni zadobili Milost Božju.

Radojica Barjaktarević

Bdenije u Pokrovskoj Crkvi kraj Rasine počinje u četvrtak 13. oktobra, u 18 sati, a Sveta Liturgija sa osveštavanjem slavskog kolača biće održana u petak, 14. oktobra, u 8 sati.

Tradicionalno pokloničko putovanje ka Mojsinjokoj Svetoj Gori počinje danas, 13. oktobra. Kod čudotvornog izvora pri manastiru Pokrova Presvete Bogorodice u Đunisu, gde se desilo bezbroj čudesnih isceljenja poteći će reka hodočasnika.

Radojica Barjaktarević

Zapisano je da su ovde mnogi nepokretni ustali iz invalidskih kolica, gluvonema deca su progovorila, a ogroman je i broj nerotkinja koje su posle posete ovom svetom mestu, na svet donele zdravu i lepu decu. 

Narod je vazda prenosio sa kolena na koleno priče o najrazličitijim čudesima. A čudesima je smatrao i sve poruke koje im je slao Svevišnji. Priča vezana za manastir Pokrova Presvete Bogorodice u Đunisu kod Kruševca takođe spada u takva čudesa.

Tagovi: