28.10.2016.

21:23

Foto:

Srbija

AMBASADOR BiH U POSETI UŽICU: Potreban nam je autoput do Sarajeva!

Jedna od tema je bila autoput od Užica do Višegrada i dalje prema Sarajevu. Prema rečima Petkovića taj autoput je u obostranom interesu da se realizuje kao veza između Koridora 11 i Sarajeva. Još su razgovarali o značaju tunela ispod Kadinjače, kao i o projektu Centar za vanredne situacije na aerodromu Ponikve, koji se zajedno sa Fočom realizuje posredstvom Sekreterijata za prekograničnu saradnju Srbije i BiH, čije je sedište u Užicu. Za taj projekat je Evropska unija odobrila 600.000 evra.  

Ambasador Mirkić je rekao da bi saobraćajno povezivanje pružilo šansu privrednicima iz obe država da zajednički nastupe na tržištu Bliskog istoka. On je naglasio da kada počne obnova zemalja na Bliskom istoku, koje su razrušene, da će obe zemlje imati prliku da plasiraju proizvode, poput građevinskog materijala, hrane i pića, i da se angažuje radna snaga iz BiH i Srbije.

- Logično je da Sarajavo preko Užica bude povezano sa koridorima koji prolaze kroz Srbiju. Tu ideju je podržala i Turska - rekao je ambasador BiH i istakao da bi uskoro trebalo da se izgradi novi granični prelaz Kotroman-Vardište, kako bi se na granici Srbije i BiH olakšao protok robe široke namene, prvenstveno prehrambenih proizvoda.  

 

 

Tagovi: