30.03.2017.

18:28

Foto:

Srbija

DAČIĆ POLOŽIO KAMEN TEMELJAC: U Kruševcu počela gradnja stanova za izbegle iz BiH i Hrvatske

Ukupna vrednost projekta u kojem učestvuju Srbija, BiH, Hrvatska i Crna Gora jeste 500 miliona evra, rekao je Dačić dodajući da na Srbiju od toga ide između 300 i 400 miliona evra. Do sada su započeti projekti  u vrednosti od oko 100 miliona.

Kraj izgradnje stanova je predviđen za februar 2018. godine.

Dačić je posebno je zahvalio lokalnim samoupravama u kojima se gradi na saradnji, ali i Komesarijatu za izbeglice i migracije, kao i UNHCR-u i misiji OEBS-a.

Stanove u Kruševcu, koji je drugi od ukupno devet jedinica lokalne samouprave koje učestvuju u drugom potprojektu, izbeglice će dobijati u zakup, sa mogućnošću kasnijeg otkupa po povlašćenim cenama.

Osim u Kruševcu, temelji su u okviru istog potprojekta postavljeni pre dve nedelje i u Sremskoj Mitrovici, za 40 stanova, a planirano je da se gradi i u Paraćinu, Vršcu, Prokuplju i Bajinoj Bašti po 20, u šapcu i Kikindi do 25 i u Šidu deset stanova.

Drugi potprojekat RSP vredan je oko 13 miliona evra a u okviru njega je planirana dodela ukupno 900 stambenih rešenja za izbelice u četiri modela.Plan ira se, naime, kupovina 250 seoskih kuća, izgradnja 120 montažnih kuća, te dodela 80 paketa građevinskog metrijala iz budžeta Srbije i 250 iz budžeta RSP-a.

Ceremoniji polaganja kamena temeljca u Kruševcu  prisustvovali su i komesar za izbeglice i migracije Srbije Vladimir Cucić, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Bojan Stević, zamenik šefa misije OEBS-a u Srbiji Majkl Ujehara, Dimitrije Pešić ispred UNHCR-a kao i gradonačelnik kruševca Dragi Nestorović.

 

Tagovi: